Ad

MEME-MYNTS STORHETSTID ÄR HÄR

Memeinated animation

NÄSTA 100x PRE-SALE STARTAR SNART

KÖP NU

Robinhood-fiaskot visar att populistisk rörelse haft rätt hela tiden

Av:
Jan 29, 2021
Listen
  • Robinhood restriktioner mot AMC- och GameStop-handel skapar misstankar om marknadsmanipulation.
  • Mängder av människor runt om i världen har blivit fattigare medan de rika blir rikare.
  • Den globala pandemin har förvärrat de globala inkomstklyftorna, vilket ytterligare ökat ilskan.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Det senaste decenniet har definierats av en populistisk rörelse över hela världen. Från den arabiska våren till Brexit till massprotester på båda sidor av den amerikanska politiska gränsen – miljontals medborgare runt om i världen har sett de rika bli rikare medan de blir fattigare och beslutat att de har fått nog.

Bortse från de specifika reaktioner som enskilda populister gett uttryck för ett ögonblick, och fundera på vad som skapat all den ilska: skyhöga inkomstklyftor – och som vi har sett den här veckan – riggade marknader.

Om du vill läsa ikapp, bege dig då till Invezz-skribenten Charlie Hancox utmärkta genomgång av Robinhood-fiaskot som såg handelsplattformen sluta acceptera köporder för aktier som skjutit i höjden, såsom AMC (AMC) och GameStop (GME).

Det är möjligt att den massiva ökningen av Robinhoods handelsaktivitet riskerade att orsaka någon slags enorm katastrof som vi inte känner till. Men om du vill veta vad som utlöste den globala ilskan och populistiska rörelsen, fundera på vad som hände med världsekonomin under covid-19-krisen, och även vad som skett under åren dessförinnan.

Vill du ha en löneökning? Synd.

Copy link to section

Glöm genomsnittliga löner. Om du vill mäta människors förmåga att leva och försörja sina familjer är reallöner ett bättre mått. Reallöner avser löner justerade för inflation, dvs. de varor och tjänster som kan köpas med de pengar du tjänar. Det visar sig att reallönerna har stagnerat i många av de största ekonomierna i världen i mer än 40 år.

Den redan dystra bilden berättar ändå bara en del av historien. Om du granskar de genomsnittliga reallönerna under de senaste 40 åren, när löner har ökat har det extremt oproportionerligt gynnat redan välbetalda arbetare. Som Pew Research förklarade i en rapport från 2018:

Samtidigt har lönevinsterna till stor del gått till de som redan tjänar mest. Sedan 2000 har normala veckolöner ökat med 3% (i reala termer) bland arbetare i den lägsta tiondel av inkomstfördelningen och med 4,3% bland det lägsta fjärdedelen. Men bland människor i den översta tiondel av utdelningen har reallönerna ökat med 15,7%, till 2 112 dollar i veckan – nästan fem gånger den genomsnittliga veckolönen för den nedre tiondelen (426 dollar).

Makrostudier som dessa missar också några av de viktigast poängerna och största utmaningarna för människor som bara försöker klara sig igenom dagen. Till exempel mer än fördubblades genomsnittspriset för ett hus i USA mellan 2000 till 2020, vilket hindrade miljontals familjer från att uppnå bostadsstabilitet samtidigt som en av de mest effektiva metoderna för förmögenhetsackumulation endast var tillgänglig för de som har råd.

Covid-19-krisen

Copy link to section

Förmögenhetsklyftan blir mycket mer chockerande när man tänker på vad som hänt bara det senaste året. Av de många formerna av skada som pandemin har orsakat, har en av de mest förödande varit enorm svält i många delar i världen. Det ökande antalet dödsfall som vi hör om i nyheterna varje dag tar inte hänsyn till de hundratals miljoner människor runt om i världen som står inför växande matosäkerhet och det snabbt växande antalet dödsfall orsakade av hunger relaterat till covid-19.

Så hur mår världens miljardärer medan allt detta pågår? De superrika har ökat sina sammanlagda förmögenheter med biljontals dollar sedan globala lockdowns började införas för mindre än ett år sedan. Det är inte svårt att dra linje från punkt A till punkt B: Medan småföretag runt om i världen har gått under till följd av pandemin, har megaföretag som Amazon sett en enorm tillväxt i intäkter och marknadsandelar.

Stagnerande löner. Minskande rättigheter för arbetare. Enorma jobbförluster. Miljoner som dör av ett dödligt virus och den fattigdom och hunger som följer i kölvattnet. Allt detta i kombination med skyhöga bostadspriser, miljardärer som blir mångmiljardärer, räddningsprogram för storföretag medan individer går under och politiker som hittills gjort nästan ingenting för att lösa några av dessa problem, förutom att uttrycka sin påstådda upprördhet på Twitter.

Med tanke på alla dessa giftiga faktorer som som sammanstrålar, så kan du förstå varför människor ser på Robinhoods förräderi och dra slutsatsen att livets spel är riggat. Du kan också förstå varför den populistiska rörelsen rasar och varför människor runt om i världen börjar göra uppror.

Ad

Kopiera experthandlare enkelt med eToro. Investera i aktier som Tesla & Apple. Handla omedelbart ETF:er som FTSE 100 & S&P 500. Registrera dig på några minuter.

10/10