IAG:s rörelseresultat minskade under första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 7, 2021
  • IAG:s rörelseresultat minskade till 930 miljoner pund under första kvartalet.
  • Flygholdingbolaget delade inte en prognos för budgetåret 2021.
  • IAG förväntar sig att passagerarkapaciteten kommer att ligga på cirka 25% under andra kvartalet.

International Consolidated Airlines Group SA (LON: IAG) meddelade idag att den pågående covid-19-pandemin fortsatte att påverka passagerarkapaciteten under första kvartalet. Till följd av restriktionerna minskade rörelseresultatet under första kvartalet.

IAG:s aktier föll med 1% när marknaden öppnade idag men återhämtade hela intradagsförlusten senare. Aktien byter nu händer för 207 pence per aktie. Som jämförelse inleddes året på betydligt lägre 150 pence per aktie. Läs mer om kapitalmarknaderna här.

IAG:s prognos för passagerarkapaciteten under andra kvartalet

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under det andra kvartalet förväntar sig IAG att passagerarkapaciteten kommer att ligga på cirka 25% av nivåerna under 2019. Prognosen är dock osäker på grund av covid-19-krisen och är föremål för kontinuerliga justeringar. I sin tidigare rapport, som publicerades i februari, rapporterade det anglo-spanska multinationella företaget 6,0 miljarder pund i nettoförlust för 2020.

Jämfört med 2019 var passagerarkapaciteten 19,6% under första kvartalet. IAG rapporterade en rörelseförlust på 930 miljoner pund under första kvartalet jämfört med fjolårets Q1 på betydligt högre 1,62 miljarder pund i förlust. Exklusive exceptionella poster registrerade flygholdingbolaget, som bl.a. äger British Airways, Vueling och Iberia, 990 miljoner pund i rörelseresultat, jämfört med 464,62 miljoner pund förra året.

IAG genererade intäkter på 840,66 miljoner pund under första kvartalet. Under motsvarande kvartal förra året var intäkterna betydligt högre 3,99 miljarder pund. Bolaget avstod från att ge en prognos för budgetåret 2021 idag på grund av osäkerheten kring covid-19.

I separata nyheter från Storbritannien meddelade InterContinental Hotels att verksamheten förbättrades under första kvartalet när de covid-19-relaterade restriktionerna började lättas lite.

Verkställande direktören Luis Gallegos kommentarer

VD Luis Gallego uttryckte förtroende för att efterfrågan på resor kommer att återhämta sig under andra halvåret. Gallego sa:

”Vi gör allt för att nå en starkare konkurrensposition. Vi är helt övertygade om att en säker omstart av resandet kan ske enligt de vetenskapliga uppgifterna. Vi är redo att flyga, men regeringsåtgärder behövs.”

Enligt IAG enades de om en ny treårig kreditfacilitet på 1,27 miljarder pund för Aer Lingus, Iberia och British Airways.

International Consolidated Airlines Group presterade svagt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på mer än 60%. I skrivande stund har det Londonnoterade företaget ett marknadsvärde på 10,27 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust