Discovery-aktieägare bör inte fira ännu: DOJ kommer att granska medieavtalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 17, 2021
  • AT&T slår samman WarnerMedia med Discovery i en affär värd 43 miljarder dollar.
  • Discoverys nuvarande VD David Zaslav kommer att leda den nya verksamheten.
  • Kongressledamoten Mike Gallagher säger att DOJ kommer att granska affären.

AT&T (NYSE: T) meddelade idag att de kommer att slå samman Warner Media med Discovery (NASDAQ: DISCA), vilket resulterar i en av de största Hollywood-studiorna som kommer att tävla med mediajättar som Disney och Netflix.

Efter fusionen, som kommer att ge sammanlagt 43 miljarder dollar (30,50 miljarder pund) till AT&T, så kommer deras aktieägare att behålla 71% ägande i företaget, medan de återstående 29% kommer att gå till Discoverys aktieägare.

Discoverys David Zaslav kommer leda det nya företaget

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den nya verksamheten, som sannolikt kommer att värderas till 150 miljarder dollar inklusive skuld, kommer att vara skild från AT&T. Det amerikanska multinationella konglomeratholdingbolaget bekräftade också att David Zaslav (nuvarande VD för Discover) kommer att leda den nya verksamheten.

Av totalt 13 platser i styrelsen kommer 7 (inklusive ordföranden) att utses av AT&T, medan Discovery nominerar de återstående sex. Nyheten kommer nästan en månad efter att telekommunikationsföretaget rapporterade sitt ekonomiska resultat för första kvartalet.

Discovery steg med 10% när aktiemarknaden öppnade idag, men förlorade mer än hälften av sin intradagsvinst nästa timme. Det amerikanska massmedieföretaget handlas nu för 36,78 dollar per aktie. Som jämförelse inledde Discovery året med ett pris per aktie på 30,63 dollar.

Kongressledamoten Mike Gallaghers kommentarer

I en intervju med Fox Business sa Wisconsin kongressledamot Mike Gallagher att frågan kvarstå om affären kommer att få godkännande från myndigheterna eller inte.

”Även om det kan vara för tidigt att säga, så tror jag att de kommer att försöka granska det. Min känsla av Bidens DOJ är att energin ligger i den mycket reglerande, mer statliga ingripande sidan av skalan. Vi ser också att Bidens skatteplan skulle innebära en massiv ökning av företags- och kapitalvinstskatter, för att finansiera en massiv ökning av den federala regeringens makt, särskilt vad gäller regelverk. Så min magkänsla är att de kommer att granska den här affären mycket noggrant.”

Gallagher betonade att båda parterna i den amerikanska kongressen har uttryckt en önskan att göra smarta investeringar i bredband. I januari meddelade AT&T att de kommer att minska personalstyrkan i Slovakien eftersom covid-19 fortsatte att tynga efterfrågan.

AT&T:s aktier steg med strax under 4% under morgonens förhandel. Aktierna handlas för närvarande för 33,48 dollar per aktie, vilket innebär att de stigit med lite under 15% sedan årsskiftet. I skrivande stund har AT&T ett börsvärde på 240 miljarder dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust