USD/JPY sjunker när klyftan mellan BOJ och Fed vidgas

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 18, 2021
  • USD/JPY sjönk för andra dagen i rad efter BOJ:s räntebeslut.
  • BOJ lämnade räntor och andra policyer oförändrade.
  • Det förlängde också sitt program för inköp av tillgångar med ytterligare sex månader.

USD/JPY-paret sjönk för andra dagen i rad idag när investerare reflekterade över det senaste räntebeslutet från Bank of Japan (BOJ). Paret föll till 110,18, vilket är 0,60% under den högsta nivån igår.

USD/JPY
USD/JPY

Bank of Japans räntebeslut

De senaste ekonomiska uppgifterna från Japan har varit relativt starka, inte minst tack vare den starka internationella efterfrågan. Landets detaljhandelsförsäljning har gått bra medan tillverknings- och industriproduktionen har förbättrats.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det var mot denna bakgrund som BOJ höll sitt penningpolitiska möte i veckan. I sitt uttalande uppgav centralbanken att de röstade enhälligt för att hålla räntorna låga. Banken röstade också för att fortsätta tillgångsköpsprogrammet med ytterligare sex månader till i mars 2022.

BOJ kommer också att fortsätta med sitt avkastningskurvkontrollprogram. Inom ramarna för det köper banken statsobligationer utan en övre gräns för att säkerställa att den 10-åriga statsräntan ligger kvar på cirka noll procent.

Vidare förväntar sig banken att landets inflation kommer att förbli på cirka 0% på kort sikt och sedan öka gradvis. Beslutet kom några timmar efter att landet publicerade de senaste inflationsuppgifterna. Uppgifterna visade att det nationella konsumentprisindexet ökade från -0,4% i april till -0,1% i maj. Kärn-KPI, som exkluderar flyktiga poster, ökade från -0,1% till 0,1% under samma period.

USD/JPY backade också samtidigt som ett gap började uppstå mellan Fed och BOJ. I sitt räntebeslut den här veckan lämnade Fed räntorna och den kvantitativa lättnadspolitiken oförändrad. De räknar också med att höja räntorna 2023. Minskningen av tillgångsköp förväntas komma senare i år. Denna avvikelse är naturlig eftersom den japanska ekonomin har tagit sig ur pandemin i långsammare takt än t.ex. USA och Kina.

USD/JPY: teknisk analys

USD/JPY
USD/JPY teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/JPY-paret har fallit de senaste två dagarna. Paret har rört sig under den uppåtgående kanalens övre sida och ligger fortfarande över 25 och 50 dagars glidande medelvärden. Det ligger också något ovanför Ichimoku-molnet medan Stokastic and Relative Strength Index (RSI) har flyttat sig under de översålda nivåerna. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnar riktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 110, vilket även är en psykologisk nivå.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust