AUD/USD sjunker när CBA förutspår höjd ränta i Australien

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 23, 2021
  • AUD/USD-paret drog sig något tillbaka efter CBA:s förutsägelse om en räntehöjning.
  • Bankens analytiker förväntar sig att RBA kommer att höja räntorna 2022.
  • Paret reagerade också på nya lockdown-åtgärder i Sydney.

AUD/USD sjönk marginellt idag när investerare reflekterade över starka australiska tillverknings- och tjänstedata och de nya lockdown-åtgärderna i Sydney. Det handlas till 0,7545, vilket är något under veckans högsta värde på 0,7565.

AUD/USD
AUD/USD

CBA förutspår räntehöjning

Analytiker vid Commonwealth Bank of Australia (CBA) antydde en möjlig räntehöjning 2022. I en anteckning sa analytikerna att de förväntar sig att RBA genomför en räntehöjning på 0,15% i slutet av 2022. Detta skulle vara tidigare än den tidigare uppskattningen på 2024. Förutsägelsen kommer en vecka efter att analytiker vid Westpac förutspådde att banken kommer att höja i början av 2023. Analytikerna sa:

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Vårt centrala scenario innebär att RBA levererar den första höjningen av kontanträntan i november 2022. Vi förväntar oss en ökning med 15 [räntepunkter] vilket skulle ta kontanträntan till 0,25 procent.”

I sitt senaste räntebeslut lämnade RBA räntorna oförändrade och fortsätta med sitt program för tillgångsköp.

Den nya uppdateringen från CBA kom några timmar efter att Markit publicerat relativt starka PMI-uppgifter för flashtillverkning och tjänstesektorn i landet. Tjänste-PMI minskade från 58,0 i maj till 56 i juni medan tillverknings-PMI sjönk från 60,4 till 58,4. Denna nedgång berodde på de senaste restriktionerna i Victoria för att begränsa spridningen av covid-19-viruset. Ändå är en PMI-siffra på 50 eller högre ett tecken på att sektorerna klarat sig bra.

Samtidigt reagerar AUD/USD på nya lockdown-åtgärder i Sydney. I ett uttalande idag implementerade Sydneys regering vissa restriktioner. Bl.a. begränsas antalet tillåtna gäster i hemmet och invånare i flera områden i Sydney får inte lämna storstadsområdet.

AUD/USD: aktieprognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

Timdiagrammet visar att AUD USD har stigit något från den lägsta nivån förra veckan. Paret har lyckats flytta sig över 23,6% Fibonacci retracement-nivån och har också bildat en stigande kanal som visas i blått. Därtill har det stigit över 25 och 50 dagars exponentiella glidande medelvärden.

Därför misstänker jag att paret fortsätter att falla när björnar riktar in sig mot kanalens nedre sida vid 0,7500. Ett steg över veckans högsta nivå på 0,7565 kommer däremot att ogiltigförklara denna prognos.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust