Flygbolagen American och Southwest rapporterar starka kvartalsresultat tack vare hög uppdämd efterfrågan

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on jul 22, 2021
  • American Airlines slog Wall Streets prognoser under andra kvartalet.
  • Southwest Airlines drog nytta av PSP och övergick till vinst under andra kvartalet.
  • Atierna i båda flygbolagen föll idag.

American Airlines Group Inc. (NASDAQ: AAL) meddelade idag att deras intäkterna ökade med över 350% under det andra kvartalet. Flygbolagets justerade förlust minskade mer än väntat tack vare att de reducerade covid-19-restriktionerna gjorde den dagliga kontantförbränningen positiv.

American Airlines resultat för andra kvartalet

American Airlines genererade 7,48 miljarder dollar i totala intäkter och rapporterade 1,69 dollar i justerad förlust per aktie. Enligt FactSet hade analytiker förutsagt lägre 7,32 miljarder dollar i intäkter och 2,03 dollar i justerad förlust per aktie. Aktierna i företaget sjönk ändå med 2% under morgonen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

American Airlines genererade i genomsnitt 1 miljon dollar kontant per dag och stängde det senaste kvartalet med en total tillgänglig likviditet på 21,3 miljarder dollar. Lastförhållandet, intäkterna per passagerar-miles och miles per tillgängliga sittplatser förbättrades kraftigt under andra kvartalet på årsbasis.

CNBC:s ”Squawk Box” uttryckte Vd Doug Parker förtroende för att återhämtningen kommer att förbli stark under det kommande kvartalet. Han sa:

”Det finns en enorm uppdämd efterfrågan inom fritid(segmentet), och affärer börjar också ta fart. Våra intäkter ökade med 87% på kvartalsbasis. Vi har ökat vår kapacitet (45% under det här kvartalet) och kommer att fortsätta med det när efterfrågan fortsätter att växa. Vi är nu dubbelt så stora som vi var i början av året. Vi är tillbaka där vi måste vara och växer lönsamt och med tillräckligt många människor för att det ska hända.”

Southwest Airlines återgick till vinst under andra kvartalet

Konkurrenten Southwest Airlines Co (NYSE: LUV) återgick till vinst under andra kvartalet, mycket tack vare lönestödsprogrammet (PSP). Aktierna i företaget sjönk med mer än 3% under morgonen.

Exklusive förmånen från PSP förlorade flygbolaget 35 cent per aktie på justerad basis och bokförde 4,008 miljarder dollar i intäkter. FactSet-konsensus uppgick till 3,93 miljarder dollar i intäkter men lägre 23 cent i justerad förlust per aktie.

Vd Gary C. Kelly upprepade vad Amerikans Parker sa om en stark återhämtning i efterfrågan på fritidsresor under det senaste kvartalet. Southwests lastförhållande ökade till 82,9% under andra kvartalet och miles per tillgängliga sittplatser till 86,8%. För det tredje kvartalet förutspår företaget, som har sitt huvudkontor i Dallas, en kapacitetsökning på 49%. Kelly sa:

”För att stödja återkomsten av flygaktiviteten förväntar vi oss att återkalla de allra flesta av våra anställda tidigt från frivillig ledighet i slutet av tredje kvartalet 2021, vilket förväntas minska våra tidigare prognostiserade besparingar från programmet för frivillig ledighet efter andra kvartalet 2021.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust