EUR/USD-analys inför Jackson Hole-toppmötet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on aug 26, 2021
  • EUR/USD ligger på en viktig stödnivå inför Jackson Hole-toppmötet.
  • ECB publicerar protokollet från föregående möte på torsdag.
  • USA kommer att publicera nya BNP- och sysselsättningsuppgifter.

EUR/USD befinner sig i en konsolideringsfas inför viktiga ekonomiska siffror och händelser i USA och Europa. Paret ligger stadigt under 1,1800, vilket är cirka 4,80% under den högsta nivån denna månad.

ECB-mötesprotokoll

Europeisk data som publicerats i veckan har varit relativt blandad. I måndags visade preliminära uppgifter från Markit att regionens tillverknings- och tjänstesektorer fortsatte att gå bra i augusti. På samma sätt avslöjade uppgifter från Tyskland att ekonomin gick bra under andra kvartalet medan affärssentimentet har minskat något den senaste tiden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Idag kommer Europeiska centralbanken (ECB) att publicera protokollen från det senaste mötet. Under detta möte beslutade banken att lämna räntor och den kvantitativa lättnadspolicyn oförändrade. Därför kommer analytiker and granska dessa protokoll för att se om bankens tjänstemän övervägde en åtstramning.

I ett uttalande igår sa ECB:s ekonom William Lane att banken sannolikt inte kommer att överväga en åtstramning under septembermötet. Därför kommer protokollet inte att få någon större inverkan på EUR/USD-paret.

Senare kommer USA att offentliggöra den andra avläsningen av landets BNP-uppgifter för andra kvartalet och nya sysselsättningsuppgifter. Ekonomer tillfrågade av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att den amerikanska ekonomin expanderade med 6,7% under andra kvartalet. Detta skulle innebära en bättre avläsning än den första avläsningen på 6,5%. Analytiker förväntar sig också att siffrorna visar att antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången sjönk förra veckan.

Den viktigaste drivkraften för EUR/USD på kort sikt blir ett uttalande av Jerome Powell vid Jackson Hole-toppmötet. Detta uttalande kommer att vara viktigt eftersom Federal Reserve inte håller ett eget möte den här månaden. Nästa möte kommer under den sista veckan i september.

Därför kommer Powell att ge sin syn på läget i den amerikanska ekonomin och kanske avslöja om banken börjar att överväga en åtstramning av penningpolitiken.

EUR/USD-prognos

EUR/USD

I en artikel igår noterade jag att det amerikanska dollarindexet har bildat ett W-mönster. Eftersom DXY har ett omvänt förhållande till EUR/USD har det senare bildat ett M-mönster. Paret ligger nu vid undersidan av detta mönster. Det har också sjunkit under 25 och 50 dagars glidande medelvärden (MA). MACD är under den neutrala linjen.

Därför kommer EUR/USD-paret sannolikt att bryta ut nedåt under de närmaste dagarna. Om detta händer är nästa nyckelnivå att titta på 1,1600.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money