Apple är den bästa aktien i världen (av alla fel anledningar)

Av:
Dec 1, 2022
Listen to this article
  • Apples gated ekosystem ger enormt värde, med kunder som inte kan lämna (även om de ville)
  • Aktieåterköp och utdelningar är oöverträffade, vilket skapar värde för investerare
  • Apples senaste drag ökar dess marknadsdominans, och inga andra företag kan konkurrera

Jag hatar Apple. Jag tycker att det är fruktansvärt för samhället och har alldeles för mycket makt. Med det sagt har det varit mitt största en-aktieinnehav på flera år. Och det kommer knappast att ändras snart.

Det är som att rekommendera någon att köpa vaniljglass, men att investera är bra. Att investera är tänkt att vara tråkigt, och ingenting är tråkigare än Apple-aktier. Om man tittar på avkastningsprofilen mot S&P 500 och Nasdaq under de senaste fem åren har AAPL överträffat betydligt. Men kan detta fortsätta? Och hur har det gått så bra?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Apples aktieåterköp är oöverträffade

Apple har kontanter. Jag menar, Apple har mycket pengar. Jag kommer från Irland och jag vet detta mycket väl – företaget var indraget i en lång tvist med EU om huruvida de hade fått olagliga skattelättnader från den irländska regeringen. Efter några fram och tillbaka och de sedvanliga vädjanden man kan förvänta sig, var den sista twisten att teknikjätten kunde behålla de 13 miljarder euro som de påstås vara skyldig den irländska regeringen (det är inte långt ifrån 3% av vår BNP…).

Apples överflödiga pengar har använts till en sak framför allt – att ösa upp dessa aktier. Apple är kungen av aktieåterköpen. Teknikjätten har spenderat svindlande 550 miljarder dollar på återköp under det senaste decenniet. Det är en stor siffra (den typ av pengar som skulle kunna tjäna ett land rätten att vara värd för ett VM, skulle en cyniker hävda).

Men här är grejen med återköp: de är bra om de minskar andelen. Detta pumpar upp vinsten per aktie, vilket i sin tur gör investerarna nöjda. Många återköp gör dock inte detta. Vissa tillkännager återköp samtidigt som de delar ut läckra alternativ till anställda, eller hotshot-chefer och andra insiders. Vilket för den genomsnittlige investeraren inte är något bra.

Så låt oss kontrollera andelen och se vad Apple har gjort. Tja, under de senaste fem åren har antalet utestående Apple-aktier minskat med nästan 22%. Under det senaste decenniet är det nästan 40%.

Det finns inget annat företag – inom teknik eller utanför det – som kan konkurrera med dessa siffror. När man tittar på utdelningar har Apple också betalat ut dessa i enorma antal. Bara under räkenskapsåret 2021 spenderade de 14,5 miljarder dollar på utdelningar – en trend som den också har följt under hela decenniet. Under 2020 hade Apple till och med mer kontanter än den amerikanska regeringen ($76,2 miljarder jämfört med ett operativt kassabehåll på $73,8 miljarder av det amerikanska finansministeriet). Inte för att det betyder något, men det är en ganska rolig statistik.

Matematiken för återköp mals långsamt, men kan bli kraftfull över tiden. Processen erbjuder ett enkelt sätt för investerare att äga en ständigt växande del av exceptionella företag

Warren Buffett

Kommer Apple att lida under lågkonjunkturen?

Naturligtvis finns det en elefant i rummet. Det senaste decenniet har i stort sett varit en extravaganza av konstant aktieägaravkastning. Det fanns massor av gratis pengar – särskilt inom tekniksektorn – och så dessa återköp flödade som champagne inom den officiella FIFA-fanfestivalen i Qatar (under angivna timmar, alltså).

Men det är inte den värld vi lever i längre. Federal Reserve har vänt hökiskt, höjt räntorna och sugit likviditet ur ekonomin, med investerare som har fått mattan utdragen underifrån. Så kan detta fortsätta?

Hmmm. De dåliga nyheterna är att efterfrågan kommer att minska. Kunder kan minska sina iPhone-köp. Det har faktiskt redan hänt. Företaget minskade produktionsplanerna för iPhone 14 från 90 miljoner till 87 miljoner efter att efterfrågan inte realiserats som förväntat.

Dess vinst är också potentiellt hämmad av pågående lockdowns och protesterna i Kina, även om som jag skrev igår satsar investerare på att Kina fortsätter att öppna igen, så förhoppningsvis kommer detta att finnas i bakrutan snart.

“För att återspegla den fortsatta motvinden justerar vi våra (kvartalsvisa) uppskattningar lägre eftersom efterfrågan på iPhone kan påverkas av 5-8 miljoner enheter (mest i high-end) och negativt påverka intäkterna med 5-8 miljarder dollar”, säger Amit Daryanani, analytiker på EvercoreSI.

Men även om avkastningen har sjunkit i linje med den bredare marknaden, har Apple fortfarande varit OK. Vid det här laget kan Apple till och med ha förtjänat rätten att inte ses som ett teknikföretag. Eftersom tjusningen med Apple ligger i dess klibbighet. Det finns inget mer skrämmande än Apple-vallgraven.

Och detta hjälper det att ses som en kvasi-flyg-till-säkerhet, åtminstone så långt det är möjligt för eget kapital. Det rungande faktumet är att Apple har byggt upp ett ekosystem från vilket kunder inte bara inte vill lämna, utan känner att de inte kan. Dämpningen detta ger när det gäller intäkter och kassaflöde är enorm.

Apple kan också komma undan med saker som andra företag inte ens kunde drömma om. Någon berättade för mig en historia igår om hur de tappade en av sina airpods i en järnaffär. Hon insåg det när hon lämnade butiken, så hon gick tillbaka för att försöka hitta den. Hon kunde se att den var ansluten via Bluetooth på hennes telefon, så hon visste att den fanns i butiken någonstans. Efter 15 minuters letande hittade hon den till slut.

Detta förbryllade mig. Jag frågade henne varför hon inte bara öppnade sin telefon och lät hörlurarna spela ett larm så att hon kunde följa ljudet och spåra dem. Hon sa att detta inte var möjligt eftersom hon hade en Android-telefon, och Apple tillåter inte den funktionen för icke-iPhone-användare.

För alla opartiska tittare är det en oerhört irriterande funktion att lägga till Airpods. Och ändå har folk inget emot det – jag visste inte att det var något förrän igår. Kan du föreställa dig om någon annan teknisk tillverkare begränsade en sådan grundläggande funktion till vissa telefoner? Ingen kunde komma undan med det.

Airpods

Faktum är att Airpods är min favoritsak med Apple-aktier, och det som förstärkte dess status i mitt sinne som blue chip-aktier för några år sedan. De släpptes 2016 till en störtflod av memes och förvirring, och Airpods var ursprungligen hånade.

Och ändå har de varit en mega smash och en av Apples mest framgångsrika produkter. Apple, på något sätt, gjorde det igen. Jag har en annan bra anekdot här, av en vän som beskrev hur magiskt det var att Airpods automatiskt anslutit till hans telefon när han tog ut dem ur fodralet. “De synkar bara automatiskt!”, utbrast han med glädje och förundran.

Och ändå var denna teknik inte särskilt ny. Det är typ, du vet, bara grundläggande Bluetooth. Mina Samsung-hörlurar gjorde exakt samma sak. Det har varit möjligt i ett decennium, kanske mer. Ännu bättre, mina Samsung-hörlurar synkroniseras automatiskt med nästan alla telefoner – Android och Apple. Och ändå är Apple-användare överlyckliga över den här funktionen.

Hörlurar, för de flesta, är en nödvändighet. Vilket innebär att folk helt enkelt måste köpa dem, och med tanke på hur mycket folk älskar iPhones kommer de inte att överväga något annat än Airpods. Detta gör att Apple kan ta ut en premie – som det gör med alla sina produkter, en annan enorm intäktsdrivare.

Återigen är det skönheten i ekosystemet och kraften i marknadsföring. Prata med dina Airpods och säg till dem att “spela Fleetwood Mac” och de tar dig inte till Spotify som alla andra hörlurar, de dirigerar dig till Apple Music. Och trots att Spotify finns överallt, irriterar detta inte människor. Eftersom allt annat de äger är Apple, och därför inser de inte. Vallgraven!

Jag tror fortfarande att Apple tappade bollen oerhört när det kom till Apple Music, eller bortfallet av iTunes – men förlusten mot Spotify har varit en sällsynt miss för Apple. Airpods i sig skaffar tillräckligt med intäkter för att vara ett S&P 500-företag. Det är verkligen en otrolig uppsving för Apple-maskinen för att tjäna pengar – och det har allt lagts till sedan 2016.

Konkurrens

Jag håller inte med om den stora dominansen som Apple och dessa andra stora teknikföretag har. Men som investerare är det bra. Och även bland dessa jättar är Apples makt enorm och dess monopol saknar motstycke. Vi ser till och med nu Elon Musk slåss med Apple om dess reklampolicy, men även den rikaste mannen i världen måste böja sig för teknikjätten.

Det fanns inget skarpare att visa Apples dominans än dess senaste drag kring “sekretess”. Marknadsförs starkt som ett sätt att skydda konsumenterna, detta är inget annat än ett sätt att ta reklammarknaden vid hornen och hämta en mycket större del av kakan. Apple kunde inte bry sig mindre om integritetsproblem. Vilket återigen är en otäck sak att säga, men en fantastisk sak för deras aktiekursutsikter.

Apple introducerade sin App Tracking Transparency-policy förra året, vilket tvingade appar att be om tillstånd innan de spårade användare för personliga annonser. Med de flesta användare som valde bort det, vände annonsörer sina utgifter från Android till Apple. Aktiekurserna för reklamberoende företag som Snapchat, Meta och Twitter kollapsade som ett resultat.

Uppskattningar kom in på att det kostade Twitter, Snapchat, YouTube och Meta 10 miljarder dollar i intäkter under det tredje och fjärde kvartalet 2021. Snacka om att dominera dina konkurrenter. Det var en helt fantastisk flex mot nästan alla. I somras sa Meta att 2022 var påverkan ännu allvarligare och att det hade kostat dem 10 miljarder dollar.

Nu kommer du inte hitta mig fälla en tår för sådana som Meta och Google, men det finns en tråkigare verklighet här också. Småföretagen var de största offren av alla. Annonsörer tvingades skära ner på sina utgifter enormt eftersom det var så mycket svårare att rikta in sig på kunder. För de otaliga företagen som är beroende av dessa annonsdollar har det varit förkrossande. Och, naturligtvis, de företag som är beroende av reklam för att få försäljning. Det har varit mer än tillräckligt med smärta för att gå runt.

“Jag personligen kände inte effekten av Apples förändringar 2021 lika mycket som vi gör 2022. Det här året är bara brutalt”, sa Nadia Martinez till Financial Times i somras. Martinez är grundaren av Kallie, ett handgjorda skoföretag i Kalifornien som hon lanserade från sin tvättstuga 2014.

Använd delningsverktygen som du hittar via dela-knappen överst eller på sidan av artiklar. Att kopiera artiklar för att dela med andra är ett brott mot FT.coms allmänna villkor och upphovsrättspolicy. Skicka e-post till [email protected] för att köpa ytterligare rättigheter. Prenumeranter kan dela upp till 10 eller 20 artiklar per månad med hjälp av presentartikeltjänsten. Mer information finns här.
https://www.ft.com/content/1959b06d-0a6e-4c37-9528-476f83626a86

“Alla småföretag, åtminstone de online, är på infall av dessa Big Tech-jättar. Det finns bara ingen väg runt det. Så om de gör något som skruvar dig, är du skruvad”, sa en annan företagsgrundare till Financial Times i samma historia.

I en annan maktuppvisning uppdaterade Apple sina App Store-regler i år för att kräva att annonsörer använder köpsystem i appar för att “boosta” inlägg på appar för sociala medier. Denna förändring innebär att dessa sociala medieplattformar, som Instagram och Facebook, kommer att behöva lämna över 30% av intäkterna från dessa annonser till apple, i linje med den standardprovision Apple redan får för innehåll i en iOS-app. 30%!

Det är en direkt skrämmande mängd makt för ett företag och förödande för andra konkurrerande företag. Särskilt småföretag, som det krossar. Men återigen, som investerare är dessa alla fantastiska vinster (så smutsigt det känns att säga).

Apple har mer marknadsmakt än nästan något företag jag kan tänka mig, inom alla branscher. Dess högljudda kassaflöde, obevekliga aktieköp och utdelningar är aptitretande. Även om dessa faktorer saktar ner betyder vallgraven runt Apples ekosystem att människor inte kan ta sig ut.

Och det vill de inte. Apple marknadsförs så bra att folk gärna betalar en premie för att vara en del av detta ekosystem. Utanför olja är det det största företaget i världen. Och folk stöder det fortfarande som att det är deras lokala fotbollslag, som att det finns ett visst mått av stolthet över att vara förälskad i ett av de största företagen i världen som aktivt kväver konkurrensen på marknaden och gör ett hån mot antitrustlagar (Spotifys vd Daniel Ek släppte faktiskt en tråd när jag skrev detta om Apples “tvivelaktiga” etik, vilket är bra att läsa):

Som jag sa, det är min favoritaktie på marknaden och den största en-aktiepositionen i min portfölj. För min portföljs mål är att tjäna mig pengar, inte spegla vilka företag jag vill heja på. Så nej, jag kommer inte att sälja Apple någon gång snart. Men du kommer aldrig att se mig använda en Apple-produkt, eftersom jag njuter alldeles för mycket av min lilla personliga vendetta.

Hur som helst, jag måste gå. Min nya OnePlus har precis kommit.