VIDEO: Varför investera i guld som en del av din portfölj?

Av:
Jan 23, 2023
Listen to this article
  • Guld har historiskt sett setts som en säkring mot inflation och en diversifierare för ens investeringsportfölj
  • Det nuvarande priset på $1 900 är nära rekordnivåer, då världen brottas med hög inflation och höga räntor
  • Adrian Ash, forskningschef på BullionVault, är med Dan Ashmore i Invezz-podden för att prata guld

Guld. De säger att det är en tråkig investering, men hallå – för många investerare som precis har uthärdat 2022 låter tråkigt ganska bra just nu.

I denna nuvarande värld av skenande inflation, höjda räntor och kollapsade aktiekurser framstår guld som en mycket spännande tillgång att analysera. Särskilt som marknaden nu positionerar sig för en tidigare pivot av höga räntor än tidigare väntat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Jag var värd för Adrian Ash, forskningschef på BulllionVault, en av de största metallmarknaderna, för att diskutera allt som rör guld och investeringar.

Vi pratade om guldets historiska prestanda, denna egendomliga glänsande sak som mänskligheten har varit besatt av i tusentals år.

Förra året gjorde jag en djupdykning i prisdrivkrafterna för guld, och tittade på om det verkligen satte fart under tider av osäkerhet eller hög inflation. Det är något Adrian diskuterade flitigt. Diagrammet nedan visar hur guld har klarat sig någorlunda bra mitt i marknadsnedgångar; vi pratade om varför.

Mot inflationen är korrelationen lite mindre tydlig. Vi pratade om varför det är så och hur guld verkligen har spårat räntorna – eller för att vara exakt, förväntan på räntorna – snarare än inflationen.

Vi berörde också hur dollarstyrka spelar in i dynamiken, såväl som det alltid intressanta geopolitiska klimatet.

Det gick dock inte att komma runt det nuvarande klimatet 2023, och hur det hänför sig till guld. Sedan början av året har marknaden studsat av förväntningarna att centralbankerna kommer att svänga av höga räntor snabbare än tidigare väntat. Adrian och jag diskuterade detta, och vilka konsekvenser det får för att köpa guld. Konstigt nog verkar aktieinvesterare och guldbaggar vara i samma båt för tillfället, i hopp om att Fed blir duvaktiga.

Det är en fascinerande tid i ekonomin, och det har verkliga konsekvenser för guld. Vi täckte en hel del mark i det här avsnittet – om du funderar på att diversifiera dig till metaller eller är nyfiken på guldets historiska prestanda, och dess korrelation till andra tillgångsklasser, så kan du få ut något av det.

Fortsätt konversationen på Twitter med @InvezzPortal, @DanniiAshmore och @BullionVault. Eller besök www.bullionvault.com för mer information.

Tack för att du lyssnade, följ oss och prenumerera här: