Inflation eller bankkaos? ECB:s räntebeslut i dag och Credit Suisse aktiepris rör sig

Av:
Mar 16, 2023
Listen
  • Credit Suisse stängde ned 24% igår men är upp 22% idag
  • ECB kommer att tillkännage sitt senaste räntebeslut på torsdagen med volatilitet nästan garanterad
  • Marknaden har 50% chans till höjning på 50 bps, analytiker diskuterar om bankoron kommer orsaka en vändning

Vilken vecka på marknaderna. Den amerikanska banksmittan spred sig till Europa den här veckan, och rädsla ökade på marknaden för att Silicon Valley Banks (Nasdaq: SVB) och Silvergates bortgång skulle kunna få följdeffekter för hela bankmarknadens hälsa.

Credit Suisses aktiekurs (SWX:CSGN) stängde ned 24% onsdag till 1,70 CHF, vilket markerar en spektakulär all-time low. Banken är nu 97,8% från sin rekordnivå. Och du tyckte att kryptovaluta var dålig!?

Räddningsaktion för Credit Suisse

Copy link to section

Rädslan ökade till en sådan grad att den schweiziska centralbanken tvingades gå in, Credit Suisse fick låna upp till 50 miljarder CHF (54 miljarder USD). De kommer också att köpa tillbaka 3 miljarder CHF av sin egen skuld, och säger att de “vidtar beslutsamma åtgärder för att förebyggande stärka sin likviditet”.

Vid skrivtillfället har aktien studsat upp över 22%, handlas till 2,08 CHF, eftersom investerarnas värsta scenarier skingrades av utlåningsmeddelandet.

För Europa, en kontinent som fortfarande lider av PTSD som härrörde från krisen 2008, där ett antal stater krävde räddningsaktioner (inklusive mitt eget, Irland, efter några helt spektakulära bankmisslyckanden), är det den mest turbulenta veckan på senare tid.

När fattas ECB:s räntebeslut?

Copy link to section

Nästa stora sak är Europeiska centralbanken (ECB) och dess beslut om räntor, en händelse som alltid skapar turbulens på marknaden.

ECB kommer att tillkännage sitt senaste räntebeslut på torsdag kl. 9.15 östlig tid. De kommer att vara den första banken att möta musiken efter den kaotiska bankutvecklingen. Om man tittar på delstaten, vände förväntningarna i USA omedelbart angående den framtida räntebanan efter SVB-kollapsen (jag skrev om detta tidigare i veckan).

Faktum är att marknaden i USA prissätter ytterligare en höjning tills terminalräntan uppnås och sänkningar kommer att börja.

I Europa kommer vi att få en uppdaterad bild av hur det ser ut idag. Banker på kontinenten är förvisso bättre kapitaliserade än de var i GFC, och borde ha bättre likviditets- och räntehantering (vilket är det som sänkte SVB) än sina amerikanska motsvarigheter.

Med detta i åtanke tror vissa fortfarande att diskursen från mötet på torsdag kommer att vara hårt ställd mot inflationen. Det är också viktigt att notera att åtstramningen i USA har varit mycket snabbare än vad vi har sett i Europa, som inte har höjt räntorna i samma utsträckning.

Kommer ECB att höja räntorna?

Copy link to section

Innan bankoron hade ECB lovat en höjning på 50 bps. Marknaden hade prissatt detta till 100% förra veckan, vilket backade ut marknadsimplicerad sannolikhet från terminerna.

I dag ligger det på 50%, även om det är en ökning från 20%-chansen som kort nåddes igår.

Således är ECB:s beslut mycket på gränsen just nu, med analytiker som diskuterar vad de tycker. Det är de motstridiga fallen av höga priser för att bekämpa inflation, men låga för att undvika mer oro.

Det sitter som ett centralt möte och därför bör volatilitet förväntas på marknaderna, oavsett hur det går.

CHF Swiss National Bank Aktier & Fonder Ekonomi Europa Finans & bank Makroekonomi