Om du började investera på börsens topp är du bara ner 3% med dollar cost averaging

Av:
Mar 29, 2023
Listen
  • Aktiemarknaden är en förmögenhetsbyggande maskin på lång sikt, men människor har fördomar
  • Statistiskt sett är det bäst att du investerar konsekvent och så tidigt som möjligt
  • Även om du började investera direkt på marknadens topp, skulle du bara gå ner 3%

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Folk frågar mig investeringsråd hela tiden. Vilka aktier ska du köpa? Är det en bra tid att köpa? Mitt svar är alltid detsamma: hur fan ska jag veta? Och ironiskt nog ligger svaret däri.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Jag kommer från en mattebakgrund och är väl medveten om siffrors kraft. Och siffrorna visar två saker: de flesta aktieinvesterare är dåliga. Och med dåligt menar jag att de underpresterar riktmärket: aktiemarknaden i stort, som jag kommer att använda S&P 500 som en proxy för den här biten.

Och just det faktum utgör tesen för hela min investeringsportfölj – att jag inte vet någonting. Om det är så svårt för alla andra, vad är annorlunda med mig? Dessutom säger siffrorna att det borde styra din avhandling också. Men låt mig förklara.

Passiv förvaltning slår aktiv förvaltning

Copy link to section

Jag förklarade de tre viktigaste statistiken för att investera i den här biten i september förra året, men för att återge dem långsamt:

  1. De flesta aktiva investerare lyckas inte slå marknaden
  2. S&P 500 har en inflationsjusterad historisk avkastning på 8,5% i genomsnitt
  3. Marknaden är extremt volatil

Den biten går in på detaljerna mer, men summan av kardemumman är att för de flesta investerare (inte alla – jag pratar här om privata investerare) kommer allt utöver att bara slå in ett fast belopp i indexfonder varje månad att kosta dig pengar i det långa loppet.

På ett roligt sätt bevisar 2022 det mer än något annat. Året var ett hetsigt år för marknaden, det värsta sedan 2008 när Ryssland invaderade Ukraina, en inflationskris uppstod runt om i världen och centralbankerna höjde räntorna snabbare än någon gång i historien.

Detta kombinerade för att krossa aktiekurserna, med S&P 500 som föll nästan 20%. Och så visades den kortsiktiga volatiliteten på aktiemarknaden igen, vilket diagrammet nedan visar, som visar 2022 års avkastning mot avkastningen från de senaste 100 åren.

Kraften i långsiktiga investeringar

Copy link to section

Men kraften med långsiktiga investeringar är att denna kortsiktiga volatilitet kan övervinnas. Och punkt nummer två ovan – att börsen ger 8,5 % i snitt – gör att investerare i längden borde gynnas.

För att visa detta, låt oss undersöka det hypotetiska fallet med den sämsta möjliga aktiemarknadsinvesteraren. Det vill säga den stackars själen som bestämde sig för att börja investera direkt på börstoppen, ända in på minuten. Det skulle vara den 29 december 2021 när S&P 500 handlades till 4793.

Även med denna komiska nivå av dålig timing, skulle investeraren bara gå ner minimala belopp, förutsatt att de fortsatte att hålla kursen och investera på månadsbasis sedan dess. För att vara exakt, en månadsinvestering på $100, som börjar precis vid börstoppen och fortsätter hela vägen genom de senaste 15 månaderna av investeringssmärta, skulle innebära att en investerare för närvarande skulle ha en förlust på $48.

Före de senaste veckorna skulle de till och med ha gått upp pengar, och deras portfölj gav en saftig vinst på $22, eller 1,57%, innan banksektorns vackling orsakade en tillbakagång.

Så även om investerare hade fattat det sämsta tänkbara beslutet att tajma börstoppen till den absoluta dagen, skulle de fortfarande bara gå ner minimala belopp så länge de behöll tro på siffrorna och det långsiktiga mantrat.

Det är naturligtvis inte sagt att börsen faller 40% härifrån. Den kunde det. Men den kan också stiga – igen, jag vet inte och inte du heller. Men siffror ljuger inte, och med en positiv genomsnittlig avkastning är den enkla verkligheten att det är +EV att bara köpa och sticka ut. Det är typ allt som finns att säga.

Om du tittar längre in i exemplet visar nedanstående det aktuella värdet av alla köp, med antagande om månatliga investeringar på $100 sedan börsens topp.

Långsamt och stadigt vinner loppet

Copy link to section

Dollar cost averaging är kanske inte världens sexigaste hobby, men det ger verkligen resultat på lång sikt. Kraften i den effektiva marknadshypotesen, som är den snygga termen för “börsen är slumpmässig och ingen vet någonting”, är svår att argumentera med. Riktigt svårt liksom.

Ibland kräver det att du parkerar ditt ego vid dörren. Jag förklarade hur jag försökte göra detta i oktober förra året, när jag skrev hur pessimistisk jag var om ekonomin, och trots detta satsade jag mot mitt eget omdöme genom att göra mitt största börsköp för året. Tvivla alltid på dig själv, som det berömda motiverande talesättet säger.

Sedan dess har aktiemarknaden stigit innan den gav tillbaka vinster (jag är för närvarande uppe på läckra 0,5% på den investeringen). Så jag hade fel! Men genom att lita på siffrorna över min egen partiskhet och dåliga omdöme, och fortsätta att investera sedan dess, har min portfölj kommit upp lite.

Men det är irrelevant, eftersom det var bara för fem månader sedan, och tidshorisonten för denna investering är decennier.

Nu finns det förstås andra förmildrande faktorer. Du kanske inte har en långsiktig tidshorisont – du kanske vill köpa ett hus nästa år, eller gå i pension om sex månader, eller ha ett barn att skicka till college. Fullt giltiga skäl, och varje investerare har sina egna ekonomiska förutsättningar och risktolerans.

Att investera i aktier är inte för alla, eftersom du måste kunna tåla stora förluster som kommer med jämna mellanrum.

Men om du är villig att investera, har en långsiktig tidshorisont och bara är ovillig att göra det på grund av vissa rädslor för att tajmingen inte är rätt, säger matematiken ganska objektivt att det är dålig logik. Mänskliga känslor är en fruktansvärd sak, och det är därför, om vi har tur, kommer ChatGPT-robotar att ta över världen och vi kommer alla att bli överflödiga snart. Det blir bra.

Så det är bara att slå in pengarna, blunda och hoppas på det bästa. Jag är en idiot, men det är alla andra också.

Om du är intresserad av att läsa mer om detta skulle jag föreslå Nick Maggiullis utmärkta bok “Fortsätt bara köpa”

USA Aktier & Fonder Börsen Ekonomi Världen