Nexos utroligt smarte Celsius-overtagelsestilbud

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan er dataanalytiker hos Invezz, der kombinerer kvantitative færdigheder og en makrobaggrund for at kompilere analyser om en række… læs mere.
on jun 15, 2022
  • Nexo er en konkurrent til den problemramte kryptovaluta udlånsplatform Celsius.
  • Nexo tweetede et overtagelsestilbud tidligt mandag morgen, hvilket var smart af flere forskellige grunde.
  • Ekkoer om Elon Musks "finansiering sikret" Tesla-overtagelses tweet, men dette var et kalkuleret træk af Nexo.

Da jeg så Nexo tweete deres overtagelsestilbud på rivalen Celsius midt i sidstnævntes krise i går, så smilede jeg lige med det samme. For uden at vide noget ud over de mest overfladiske detaljer, så er dette virkelig snedigt af Celsius.

Lad os derfor grave lidt dybere ned i affæren.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Kryptovaluta nedbrud udløst af Celsius

Jeg foretog i går et dybt dyk ned i den krise, som Celsius-platformen står overfor her, men kort sagt tog Celsius den chokerende beslutning at suspendere deres udbetalinger søndag aften, da de måtte acceptere en mulig insolvens, hvilket udløste et stort frasalg, såvel som udbredt frygt for at smitteeffekten ville brede sig på tværs af markedet.

Den mulige Celsius smitteeffekt skyldes sandsynligvis delvist Terra-kollapset i sidste måned, da Celsius havde midler investeret i Terra’s Anchor-protokol (find et dybt dyk ned i Luna-dødsspiralen her – jeg ser virkelig frem til en måned, hvor der ikke vil være brug for at skrive om yderligere dødsspiraler).

Nexo

Naturligvis vendte alles blik sig mod Nexo, der netop er en konkurrent til Celsius, som også tilbyder kunderne afkast til gengæld for deponeret kryptovaluta. Deres team spildte da heller ikke meget tid på at tweete et svar, og lod sig derfor inspirere af Elon Musk ved at tage til Twitter for at løfte sløret for et ambitiøst overtagelsestilbud.

Dette fik mig alligevel til at le, fordi det simpelthen var genialt – og jeg havde ikke engang læst vilkårene. Det behøvede jeg heller ikke. Dette er kryptovalutaens vilde vesten – ikke Wall Street – og Nexo brugte deres her deres intelligens til at drage fordel af netop dette faktum.

På Wall Street kan sådanne ting ikke bare tweetes ud af de forskellige virksomheder – tilsynsmyndighederne slår nemlig hårdt ned imod dette. Når det kommer til kryptovaluta, så er der dog mere frie tøjler, så Nexo tog derfor chancen. Det mindede mig om Musks berygtede “finansieringssikrede” tweet, der fil prisen på Tesla til at stige for et par år siden. Klassisk. Selvfølgelig endte han i kløerne på SEC, hvor han blev anklaget for svindle med civile værdipapirer.

Da Nexos tweet kun fandt sted et par timer efter, at Celsius suspenderede sine udbetalinger, så kunne de ikke have udvist rettidig omhu og etableret de korrekte juridiske rammer. Dette var i bund og grund et reklame-stunt – men et forbandet godt stunt ikke desto mindre.

Hvorfor var det så smart?

Nexo opnåede to ting her. Den første var den vigtigste – at adskille sig fra at blive sammenlignet med den pludseligt giftige Celsius. Deres PR-folk havde et forspring over stormen og trak en streg i sandet, hvilket understregede Nexos sundhed og stabilitet i forhold til Celsius.

Den anden grund til at dette var smart, var, at det hjalp med at dæmpe en flodbølge af indløsninger. Ok, Nexo kunne nok være sundere end Celsius, men selv en sund bank vil have problemer ned at dække en række indløsninger, der er alt for store.

Det var netop dette, der væltede Celsius – et fald fra $28 milliarder til $12 milliarder aktiver under forvaltning, hvor Terra-krisen tjente til at sende flere og flere mennesker i retning af nødudgangen. Deres (likvide) aktiver kunne ikke matche deres forpligtelser, og derfor måtte de suspendere udbetalingerne.

Ved at tweete et overtagelsestilbud til Celsius, så er kunderne nu sikre på virksomhedens sundhed og sikkerheden af deres penge, hvilket reducerer mængden af indløsninger, der sandsynligvis vil ramme Nexos pengekasse.

PR-stunt

For at eliminere enhver nogen tvivl om at dette var et PR-stunt, så kontaktede Invezz Nexo for at få en kommentar på deres planer, hvis opkøbet af Celsius skulle lykkes. Medstifter og administrerende partner Antoni Trenchev svarede med følgende:

På nuværende tidspunkt er vi langt mere optaget af at give kryptovaluta samfundet de nødvendige ressourcer og værktøjer til at komme igennem markedsvolatiliteten, snarere end vores omdømme. Vi tror på, at vores handlinger her taler for sig selv.

Antoni Trenchev, medstifter og administrerende partner, Nexo

Disse fyre er smarte, som jeg sagde tidligere. Bare for et kick kiggede jeg på hensigtserklæringen (LOI), der er vedhæftet i overtagelsestilbuddets tweet, og det er et ekstremt generisk ikke-juridisk dokument, som ikke formidler nogen juridisk bindende handling fra Nexo. Rettidig omhu fra begge parter understreges som værende afgørende, og erklæringen er knap to sider lang – en praktikant kunne for så vidt vides have skrevet hele molevitten på tyve minutter.

Desuden er Celsius tvunget til at suspendere udbetalingerne for at give dem en chance for at genvinde solvens og matche deres likvide aktiver med passiver, hvilket vil tage tid at få implementerer – noget som Nexo udmærket er klar over.

Dette sker ikke fra den ene dag til den anden. Ganske vist kunne der være en mulighed for Nexo hen ad vejen vil kunne tage et kig på Celsius’ aktiver, men dette vil dog ikke finde sted på blot et par dage via et tweet. Men et rigtigt fint PR-træk for at adskille sig fra Celsius og bevare deres uplettede ry? Et tweet er perfekt til netop dette.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.