Rejsefortællinger fra Ecuador, hvor protesterne er blevet voldelige

Af:
op jul 8, 2022
  • Jeg tilbragte tre uger i Ecuador, hvor protesterne over leveomkostningerne er blevet voldelige.
  • 18 dages strejke har lammet det USD-brugende land, der fremhæver den ulige effekt af den voldsomme inflation.
  • Priskontrol og brændstofprisreduktioner aftalt, men problemerne er dybe her og vil ikke blive løst snart.

Ilden brændte i byerne. Vejene var spærret. Transportforbindelser blev målrettet.

Det er en skræmmende tid for mange mennesker, og jeg oplevede dette på første hånd i sidste måned, da jeg tilbragte tre uger i Ecuador. Den sydamerikanske nation, som har brugt den amerikanske dollar siden sammenbruddet af landets sucre-valuta i 2000, er blevet lammet af protester over en række forskellige spørgsmål, hvoraf det mest fremtrædende handler om leveomkostningerne.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Protesterne har fået landet til at gå i stå, og jeg var en af de heldige til at finde et fly og slippe ud, da tingene blev rigtig slemme, idet demonstranter blokerede motorvejene og andre ruter i byerne og således spærrede indbyggerne inde. Mindst fire mennesker er blevet dræbt, og der er blevet forårsaget skader til en værdi af over $1 milliard. Den virkelige effekt er dog det langsigtede slag på turistsektoren, som Ecuador har arbejdet så hårdt på at kultivere. Konsekvenserne af alt dette vil være ødelæggende for nationen fremover.

Ecuador er et smukt land

To ting slog mig lige med det samme, da jeg landede i Ecuadors hovedstad, Quito: skønhed og højdesyge. Quito befinder sig i 3000 meters højde midt i Andesbjergene, og ilten er således væsentligt tyndere i området. Da jeg vandrede omkring i de første par dage med, hvad der føltes som konstante tømmermænd, så vænnede jeg mig samtidigt også til de koldere temperaturer så højt til himmels.

Men skønheden var spektakulær; de imponerende Andesbjerge omringede mig. At bestige Cotapaxi-vulkanen (i 5000 meters højde, hvor der var hvile påkrævet hver tiende meter på grund af den tynde luft) og gennemføre en to-dages vandretur i forbindelse med en rundtur omkring Quito, så er landskabet ulig noget som helst jeg tidligere har set.

Ecuador lider også

Men landskabets skønhed befinder sig do lige ved siden af alt det grimme der begyndte, mens jeg befandt mig i byen – nemlig protester, der hurtigt blev voldelige.

En strejke på ubestemt tid i landet blev indledt den 13. juni af Confederation of Indigenous Nationalities, som bestod af en række krav, herunder et reduktion i prisen på brændstof, øget sundheds- og uddannelsesfinansiering og adskillige priskontrol foranstaltninger, der inkluderede en bred vifte af varer.

Demonstranterne målrettede byens motorveje og vigtige transportruter, hvilket resulterede i, at der var tilfælde af turister, der transporteret ud af byen med fly, og visse regioner blev fuldstændigt udelukket fra selv vigtige tjenester, såsom brandbiler og ambulancer, der ikke var i stand til at komme ind i byerne. Mens det officielle dødsfald fra myndighederne er på fire personer, så svirrer rygterne om, at det faktiske tal er endnu højere.

To uger efter – mandag den 27. juni – så forhandlingerne ud til at nærme sig en løsning, men så resulterede endnu et angreb på en brændstofkonvoj i dødsfaldet af en militærofficer og efterlod tolv sårede, hvilket førte til at regeringen valgte at afbryde forhandlingerne.

Men nu, hvor fødevaremanglen har fået priserne på de fødevarer, der er nået frem til byerne, til at stige til et næsten utroligt niveau, så er regeringen blevet tvunget tilbage til forhandlingsbordet, og der er nu indgået en aftale, hvilket betragtes som en stor sejr for befolkningen.

Inflationens uforholdsmæssigt store konsekvenser

Som en del af aftalen vil benzinpriserne falde med 25 cents til $2,40 pr. gallon, såvel som lægges grænser på udvidelsen af olieudvinding i Amazonas, minedrift i beskyttede områder vil ligeledes blive forbudt, og priskontrol på en række varer vil blive indført.

Monsignor Luis Cabrera, der fungerede som mægler i aftalen, udtalte, at “hvis statens politik ikke løser problemet med de fattige, så vil folket rejse sig i opstand”.

Dette er problemet med inflationen. Den rammer nemlig de fattige uforholdsmæssigt hårdt. Over hele verden ser vi virksomheder afskedige deres medarbejdere som reaktion på Feds tiltag i forbindelse med at hæve renten. De stigende priser betyder, at incitamentet til at investere er mindre, og at arbejdsløsheden stiger. På samme måde skal husholdninger med høj gæld, der har brug for lån (kreditkort eller andre lån), betale højere renter.

Inflation er en utrolig personlig ting, fordi den påvirker alle i samfundet – det er bare dem, der befinder sig nederst på trinnet, som bliver ramt hårdest.

Priskontrol

I Ecuadors tilfælde vil priskontrollen ikke gøre noget som helst. Dette er et dybtliggende problem efter den hidtil usete valutaudskrivning i løbet af det sidste årti, noget som desuden steg markant under pandemien.

For at nedkøle inflationen er det nødvendigt at fjerne al denne indskudte kapital, og dette gøres bedst ved at hæve renten, hæve arbejdsløsheden og skrumpe økonomien – der findes ingen anden måde. Ved at hæve arbejdsløsheden vil folk teoretisk set være villige til at arbejde for færre penge, hvilket bidrager til at begrænse lønstigningerne, hvilket politikerne ofte har brugt til at forsvare økonomiens tilstand og inflationsproblemets alvor.

Hvordan bevæger vi os fremad?

“Vi ved, at vi har et land med mange splittelser, en masse problemer, med uløste uretfærdigheder, hvor en væsentlig del af befolkningen stadig er marginaliseret,” sagde den ecuadorianske regeringsminister Francisco Jimenez, da han underskrev aftalen.

De amerikanere der læser dette kunne sandsynligvis betragte det, der sker i Ecuador, som værende irrelevant i betragtning af landets udvikling i sammenligning med USA, men hvorfor kunne dette ikke også begynde at ske i andre lande? Økonomien befinder sig i en dårlig tilstand, og der er ingen nemme udveje her. Det mest triste ved det hele er, at det traditionen tro er dem nederst i pyramiden, der kommer til at lide mest her.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money