Jeg tog til El Salvador: Lightning Network gjorde det muligt

Af:
op Aug 9, 2022
Listen
  • El Salvador erklærede Bitcoin som lovligt betalingsmiddel i september sidste år. Dan Ashmore besøgte landet.
  • Ashmore vurderer, at kun 30% af virksomhederne i byen San Salvador accepterer Bitcoin som betalingsmetode.
  • Lightning Network er effektivt og ligner Revolut, Monzo eller Venmo med hensyn til brugervenlighed.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

At plante mine fødder på El Salvadoransk jord er noget, som jeg har ønsket at gøre siden den 7. september sidste år. Dette var nemlig den dag, hvor det mellemamerikanske land blev det første land til at acceptere Bitcoin som lovligt betalingsmiddel.

I denne uge har jeg endelig gjort denne drøm til virkelighed.

Jeg vil i den kommende tid skrive en række artikler om mine oplevelser, mine tanker om Bitcoin-eksperimentet og hvad det betyder for fremtiden for både El Salvador og andre suveræne stater. Indtil videre vil jeg dog hurtigt tale om, hvad der gør det hele muligt: Lightning Network.

Lightning Network

Copy link to section

Jeg landede i El Salvadors internationale lufthavn kl. 2 om morgenen lokal tid. Idet jeg var 50 km fra min nye bolig i byen San Salvador uden natbusser, så blev jeg tvunget til at tage en taxa.

  • Save

Næsten en time senere ankom jeg til min midlertidige bopæl. Turen kostede mig $30. Besynderligt nok havde jeg kun to $20-sedler, og chaufføren havde desværre ikke byttepenge. Derfor gav Bitcoin faktisk mening set fra et praktisk synspunkt, og dette var på trods af mit brændende ønske om at foretage min allerførste transaktion i den virkelige verden med de magiske internetpenge, som jeg netop har brugt en så stor en del af de sidste par år på at skrive og læse om.

Min chauffør trak hans Lightning wallet frem, hvorefter jeg scannede QR-koden og – vupti – så var den ged barberet. $30 eller 130.000 satoshis.

Lightning Network er effektivt

Copy link to section

For de uindviede, så er Lightning Network i grove træk en off-chain-løsning på skalerbarhedsproblemerne hos Bitcoin. Det accelererer transaktions behandlingstiderne og reducerer de involverede omkostninger, hvilket gør det til en langt mere praktisk løsning. Et nærmere kig på Lightning Network vil dog blive gemt til en anden dag, men indtil videre er dette dog resuméet.

Som et eksperiment forsøgte jeg faktisk også at sende betalingen til taxachaufføren direkte på blockchainen. Dette vil med andre ord sige en standard on-chain Bitcoin-transaktion snarere end via Lightning-netværket. Meddelelsen på min wallet fortalte mig, at transaktionen ville blive bekræftet indenfor de næste tre timer. Det var selvfølgelig klart, da jeg sad på passagersædet i en taxa i de tidlige morgentimer, at dette ville være fuldstændig umuligt. Jeg er ikke sikker på, at chaufføren ville have været alt for tilfreds med bare at sidde der med mig som selskab indtil kl. 5 om morgenen – bare for at sikre sig, at betalingen rent faktisk ankom.

Lightning Network var dog øjeblikkelig. Det mindede mig om at bruge betalingsappen Revolut, der giver dig mulighed for at sende penge med øjeblikkelig virkning til andre Revolut-brugere. Tidligere i år blev Revolut den højest værdsatte private virksomhed i Storbritannien med den høje værdi på $33 milliarder, og platformen har siden tiltrukket sig flere brugere i et lynhurtigt tempo. Dette minder om Monzo i Storbritannien eller Venmo i USA i forbindelse med, hvordan øjeblikkelige overførsler nu er mulige.

Oplevelsen af at sende penge via Lightning Network føles meget som den brugeroplevelse, som Revolut og andre lignende apps kan tilbyde – nemlig en problemfri, nem og effektiv oplevelse. Den eneste forskel er selvfølgelig, at man her bruger Bitcoin i stedet for fiat-valuta – en ren peer-to-peer-valuta uden en central instans. For at være helt ærlig, så føltes det hele temmelig surrealistisk efter al denne tid.

Franchising

Copy link to section

Selvfølgelig er det ikke alle der forstår Bitcoin. Faktisk har de lokale ikke taget valutaen til sig i så høj grad, som man måske ville have kunne forvente. F.eks. oplevede jeg, at kun omkring 30% / 35% af virksomhederne og privatpersonerne i byen San Salvador accepterede Bitcoin.

Franchiseselskaber og store virksomheder er mere tilbøjelige til at acceptere denne virtuelle valuta. Walmart, Subway, de store restaurantkæder og lignende havde dog alle faciliteter på plads til at acceptere mønten.

Nedenstående viser eksemplet med det velkendte automatiske bestillingssystem hos McDonalds. Jeg trådte indenfor for at bestille den klassiske Big Mac (jeg spiser aldrig Big Macs, men bare for eksperimentets skyld tænkte jeg, at det simpelthen ikke kunne være anderledes!). Ved afslutningen på ens bestilling er den eneste forskel her i sammenligning med alle andre lande, at der er tre snarere end to betalingsmetoder – kort, kontant eller Bitcoin.

Du skal bare trykke på Bitcoin, hvorefter der dukker en QR-kode op og du kan nu gennemføre din betaling.

  • Save
Undskyld for det noget slørede billede, jeg var super begejstret

En snak med lokalbefolkningen

Copy link to section

Når jeg talte med lokalbefolkningen, så syntes min ovennævnte personlige oplevelse i forbindelse med de 30% af virksomhederne, der accepterede Bitcoin, også at ligge indenfor rammerne af deres oplevelser i hverdagen. Et af de spørgsmål som jeg stillede overalt, hvor det lykkedes mig at betale med Bitcoin handlede om, hvor hyppigt de almindelige forbrugere valgte Bitcoin. Svarene var ekstremt lave – typisk 10% eller derunder var standardsvaret.

Volatiliteten var en af de væsentlige nævnte faktorer, da jeg spurgte hvorfor folk tøvede med at bruge Bitcoin. Faktisk var det først efter lanceringen af Chivo walleten – som er den statsudstedte wallet, hvorigennem størstedelen af virksomheder accepterer deres betalinger – at en automatisk konverteringsfunktion blev installeret, hvilket tillader forhandlere automatisk at konvertere de Bitcoins de modtager fra forbrugerne til amerikanske dollars. Derfor, hvis man i begyndelsen accepterede Bitcoin, så var de enten nødt til at holde på mønten for at spekulere i prisen ville stige – eller bruge en hæveautomat for at hæve pengene som kontanter.

Men hvis man ser på den lyse side, så kommenterede næsten alle, hvor nemt det var at acceptere betalinger med Bitcoin – noget jeg også selv var overrasket over som nævnt ovenfor, da jeg sammenlignede brugervenligheden hos Lightning Network og Bitcoin wallets med apps, såsom Revolut og Monzo.

Faktisk er jeg nu blevet mere optimistisk over, at Bitcoin rent faktisk kan anvendes som et omvekslingsmiddel. Den vigtige automatiske konverter til USD-funktion gør dette muligt, da det er urealistisk at tvinge de forskellige forhandlere eller forbrugere til at spekulere i Bitcoin, hvis de nu ikke ønsker dette. Og nu hvor denne funktion er tilgængelig, så er der virkelig intet indenfor det tekniske område, der forhindrer virksomhederne og forbrugerne i at betale (eller acceptere betalinger) med Bitcoin.

Uddannelse

Copy link to section

Selvom der ikke er noget som helst teknisk, der sætter en stopper for brugen af Bitcoin, så er der dog en anden stor barriere – nemlig uddannelse. Virkeligheden er, at Bitcoin er en utrolig kompleks ting at have med at gøre, og er noget som tager ekstremt lang tid at finde hoved eller hale i – selv i udviklede lande, hvor alle har adgang til et uendeligt antal YouTube videoer og har internettet lige ved fingerspidserne, hvis de måtte ønske at lære noget om et eller andet emne.

Dette problem forværres yderligere, hvis man tænker på normale mennesker uden en finansiel baggrund, som derfor ikke har et dybt kendskab til valutapolitik. Det er jo netop urealistisk at forvente, at hvis almindelige mennesker ser et aktiv med en vildt ustabil pris, at de øjeblikkeligt vil flokkes i retning af det.

Det der skilte sig mest ud for mig var manglen på forståelse. Man kan nemt komme til at glemme, at præsident Bukele ud af det blå annoncerede, at Bitcoin nu ville være et lovligt betalingsmiddel i El Salvador. Sidste år i forbindelse med Bitcoin-konferencen i Miami, så erklærede Bukele uden varsel denne nyhed til verden – befolkningen i El Salvador fik heller ingen forhåndsadvarsel, så det chokerede dem lige så meget, som det chokerede mig og dig.

Uanset hvor du læser dette fra, så prøv bare at forestille dig, hvad der ville ske, hvis din statsminister eller præsident pludselig erklærede Bitcoin som lovligt betalingsmiddel, uden input fra befolkningen, uden en folkeafstemning eller uddannelse på forhånd. Jeg formoder, at netop fordi du læser dette, så har du også større viden om Bitcoin end den gennemsnitlige person, men der er uden tvivl stadig en kæmpe del af dit lands befolkning, der ikke har den fjerneste anelse om, hvordan mønten fungerer.

I El Salvador er dette på ingen måde anderledes.

Hold øje med Dans kommende artikler om El Salvador, hvor han vil dykke dybere ned i Bitcoin-eksperimentet. Han vil vurdere landets politik, og hvordan Bitcoin er blevet trukket ind, de kontroversielle vulkan-obligationer, som præsident Bukele er ved at lancere, det foreslåede Bitcoin City-projekt, makro-implikationerne af, at staten har Bitcoin på deres balance og meget mere .

  • Save
Ad

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF’er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

  • Save
10/10
  • Save