Hvad skete der med cannabis aktieboblen? Hvad er det næste?

Af:
op okt 27, 2022
Listen to this article
  • Cannabis aktierne blev handlet som memes, og drev hysteriet i slutningen af 2020.
  • Bidens valgsejr blev set som et kæmpe boost for reguleringshåbet, men kunne dog være en overreaktion.
  • Fremover vil cannabis fortsat være ekstremt volatilt i dette makroklima.

Der er tilsyneladende aldrig en kedelig dag, når det kommer til cannabis nyhederne.

Efter koffein og alkohol er cannabis det tredje mest populære rusmiddel i verden. Og alligevel, hvis man tager et kig på aktiemarkedet, så føles det som om sektoren stadig kun træder sine barnesko i sammenligning med de to førnævnte. Dette er selvfølgelig på grund af marihuanas ambivalente juridiske status, som er utroligt forskellig rundt omkring i verden.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Selv i USA betyder forskellen i juridiske rammer på føderalt niveau og mellem de forskellige stater, at lovligheden af stoffet svinger fra højre til venstre. Måske viser nedenstående graf dette bedre end noget andet.

Diagram via disa.com

Selvom grafen viser, at mange af de amerikanske stater i det mindste i en vis kapacitet tillader cannabis, så forbliver stoffet klassificeret som et Schedule 1-kontrolleret stof i henhold til den amerikanske Controlled Substances Act (CSA).

Mest bemærkelsesværdigt udsætter dette cannabisvirksomhederne for den berygtede Section 280E. Dette er en lov, der forhindrer smuglere af stoffer i Schedule I, såsom cannabis, i at fratrække “almindelige og nødvendige” forretningsudgifter fra deres skatteregning. Dette betyder, at disse virksomheder bliver straffet ved at der pålægges en højere skattepligt baseret på bruttoindkomsten frem for nettoindkomsten.

Biden anses dog generelt som mere pro-cannabis . Hans valgsejr var et boost for cannabis branchen, idet den er så stærkt afhængig af den fortsatte regulering og dens juridisk status i forbindelse med at åbne op for fremtidige overskud.

Jeg indtegnede udviklingen hos cannabisaktierne i sammenligning med S&P 500 for at vise, hvor stort et boost sektoren oprindeligt oplevede efter Bidens valgsejr.

Diagrammet viser selvfølgelig også, hvor dårligt branchen har klaret sig lige siden. Efter en indledende stigning, hvor cannabis’ ETF fordobledes i de første tre måneder efter valget, så har det været rødglødende lige siden. Fra disse højdepunkter er cannabis faldet med utrolige 90%.

Vi kan selvfølgelig ikke overvurdere makrosituationen. Dette er faktisk grunden til, at jeg sammenlignede den mod S&P 500. Med en lang række variabler, der rammer markedet hårdt – leveomkostningskrisen , rentestigningerne, den russiske krig for blot at nævne nogle få faktorer – så er stemningen lige så slem, som den var under det store finanskrak.

Men først, hvorfor var stigningen så stor?

Stigningen

Det er virkelig vanskeligt at overvurdere effekten på cannabis aktierne i kølvandet på Demokraternes valgsejr tilbage i 2020. Selvom det virker hysterisk set i bakspejlet, så var der dog en grund til dette. Som jeg nævnte ovenfor, så er lovligheden af cannabis så utrolig vigtig for branchen, og her var der en valgvinder og et parti, der repræsenterede en meget stærk fortaler for denne ønskede lovlighed.

Dette fandt også sted også under det pandemiske boom, hvor næsten alle aktiver i verden udskrev uhyrlige gevinster. Biden tiltrådte kort tid før det mulige højdepunkt blev nået, idet Gamestop og de andre meme-aktier steg på baggrund af den tunge opbakning fra Robinhood-detailinvestorerne.

Cannabis aktierne var en naturlig kandidat til dette FOMO-drevne vanvid, og det var lige præcis, hvad der skete.

Udover Bidens sejr og aktiehandels vanviddet, så rislede konsolideringen gennem branchen, da de store spillere begyndte at fusionere og shoppe, såsom f.eks. Aphria og Tilray, hvor synergier blev dyrket og marginer forøget.

Men det viste sig dog ikke at vare længe.

Faldet

Da meme-dillen døde, så begyndte cannabis aktierne efterfølgende også at vakle. Og endnu værre – de begyndte at falde. Og hurtigt. Når vi kigger tilbage, så var den optimisme, som fulgte med Bidens sejr, gabske enkelt for meget af det gode. Selvom det utvivlsomt er en fordel, så bør man stadig ikke overse det faktum, at hvis en nu lovgivning nogensinde skulle vedtages, så ville det kræve, at visse republikanere i Senatet skulle blive omvendt. For slet ikke at nævne det faktum, at Biden ville blive nødt til at underskrive lovforslagene, og han har kun ført en kampagne for at afkriminalisere cannabis, snarere end direkte at legalisere det. Han indførte også i hans tidligere liv en række love, som forøgede fængselsstraffen for både stofbrugere og -handlere.

Men lad os dog være helt tydelige her – dette har aldrig været af afgørende betydning. Cannabis aktierne passer perfekt ind i det meme-aktier hysteri, der viste sig at være så lukrativt tilbage i 2021. Det eneste problem er, at vi ikke længere skrivet 2021.

Dette er virkelig en makrofortælling. Faktum er, at cannabis aktierne lever langt ude på risikospektret. Og alt, der bor så langt ude, er blevet fuldstændig knust.

Federal Reserve har trukket tæppet væk under investorernes fødder med lave renter, masseudskrivning af penge og et QE-bonanza, og aktiver overalt er efterfølgende styrtet, efterhånden som investorer skyndte sig mod større sikkerhed. I krisetider rammer korrelationerne 1, og de mest risikofyldte aktiver er dem der falder hårdest. Cannabis aktierne har altid været volatile, og ville nødvendigvis altid lide under denne type klima.

Der er også andre bekymringer. Flere aktier er blevet kritiseret for at udstede for mange aktier. Når man ser på virksomheder, såsom F.eks. Aurora og Sundial Growers, så ser dette ud til at være vanskeligt at forsvare. Auroras andelstal steg med over 12.000% mellem 2014 og toppen af boblen i begyndelsen af 2021.

Det samme gjorde Sundial derimod også. Før Biden tiltrådte havde virksomheden en halv milliard udestående aktier. Et par måneder senere havde de satset en tilfældig milliard mere og ganget antallet af udestående aktier med 3.

Fremadrettet

Nu hvor markedet er kølet af, hvordan ser tingene så ud fremover? Det er egentlig bare den samme gamle historie. Dette betyder, at vi vil komme til at rette blikket mod Federal Reserve for enhver bevægelse på aktiemarkedet, idet dens kamp mod inflationen fortsætter.

Cannabis aktierne vil fortsætte med at give genlyd på grund af deres staus som højrisikoaktiv. Dette er frem for alt nøglepunktet, hvilket betyder, at enhver investering vil komme med stor volatilitet.

Det er svært at udvælge en specifik virksomhed, da de alle vil være meget korrelerede. Tilray præsenterer måske den mest interessante mulighed, givet analytikernes gennemsnitlige kursmål på $4,05 og dens (i hvert fald relativt) langvarige historie indenfor branchen.

Men selv da ser det nedenstående diagram … grimt ud.

I forhold til ovenstående langsigtede afskrivning, hvad betyder 15% opad så herfra? Selvfølgelig føles dette meget opnåeligt, men ville en bevægelse i den modsatte retning dog være overraskende?

Ovenstående opsummerer meget af det, som vi oplever indenfor sektoren. Og i hvert fald, så længe markedet bliver ved med at reagere på Feds hvert eneste ord, så vil det altid være den drivende faktor.

Som helhed føles det derfor bare alt for risikabelt at springe ind i denne sektor lige nu. Der er for mange ubekendte faktorer på spil her, og sammen med den bredere økonomi, der lige nu står overfor så meget usikkerhed, så burde enhver investering komme med en viden om, at den potentielle volatilitet er ekstrem her – og dette inkluderer også i nedadgående retning, som historien har vist os.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money