Har kryptovalutaernes omdømme lidt uoprettelig skade?

Af:
op nov 16, 2022
Listen to this article
  • FTX' insolvens er det seneste slag mod kryptovalutaernes omdømme i år.
  • Direktør Sam Bankman-Fried var en af de førende kryptovaluta figurer, der nu tuder på Twitter.
  • Dette er i kølvandet på Do Kwon fra Terra, der ødelagde velstand på ekstremt højprofileret måde.

Efterhånden har vi nok alle sammen kendskab til kryptovaluta nyhederne. Og dette er netop en del af problemet.

En af de største børser i verden, FTX , har indgivet konkursbegæring. Selvom de nærmere detaljer endnu ikke har set dagens lys, så peger rapporter på, at børsen sendte $10 milliarder i kundeaktiver til søsterhandelsfirmaet Alameda for at støtte en række lån, som blev indkaldt af investorerne, da markedet styrtdykkede tidligere i år.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Om dette er lige præcis, hvad der skete her eller ej, så er der stadig to ting der står krystalklart. FTX kollapsede som et resultat af det sammenfiltrede forhold mellem FTX og Alameda, hvor klienternes aktiver blev misbrugt (for at sige det på en meget høflig måde). Hvis du vil have hele historien, så skrev jeg en længere artikel om hele affæren her i sidste uge.

Skaden er på $8 milliarder, og børsens kunder er nu blevet efterladt med regningen.

Men hvor meget af et slag er hele denne beskidte saga for kryptovalutaernes omdømme?

Omdømmeskade

Et af problemerne udover, ja, det enorme tab af midler, er slaget mod kryptovalutaernes omdømme.

Denne skandale forværres blot af det faktum, at alt dette kommer lige i hælene på det ødelæggende Terra-kollaps, som fandt sted tilbage i maj, før den resulterende smitte spredte sig over branchen i løbet af de efterfølgende måneder.

Det spørgsmål der umiddelbart dukker op er derfor, hvor meget dette har skadet kryptovalutaernes omdømme i mainstream bevidstheden. Hvilke fondsforvaltere vil faktisk være villige til at investere i dem lige nu? Hvem vil være glad for at have deres pensionsopsparing i Bitcoin? Vil dette forhindre de forskellige direktører i at købe kryptovaluta til deres balancer?

En hurtig opdatering af din Twitter-tidslinje er alt, hvad der er nødvendigt for at se, hvor dårlig stemningen er indenfor kryptovaluta lige nu. Branchen har i årevis kæmpet for at opnå større legitimitet og en plads ved det store bord. Under pandemien føltes det endelig, som om dette langt om længe var ved at finde sted. Så skete Terra. Og nu, FTX.

Sam Bankman-Fried var den gyldne dreng i klassen. For nyligt sad han der i hans jakkesæt, og tog en sludder om regulering med kongressen. Han prydede forsiden af magasinet Forbes. Her var der tale om en talsmand for ikke blot hans virksomhed, men hele kryptovaluta branchen.

En velgørende sjæl, en effektiv altruist, en ekstraordinær visionær. Nu tuder han på Twitter, hvor han angriber hans konkurrent (CZ fra Binance) – som bestemt ikke har noget som helst at gøre med dette rod.

Så hvordan kan branchen nu vende tilbage efter denne forlegenhed?

Det positive

Der er dog stadigvæk grunde til at være optimistisk. Kryptovalutaerne er blevet fuldstændigt transformeret i løbet af de sidste par år. Undersøgelser viser, at næsten 90% af de amerikanske voksne nu har hørt om kryptovaluta. De optager spalteplads i de almindelige aviser. De er endda et lovligt betalingsmiddel i visse lovkredse – El Salvador (som jeg besøgte i sommers), Den Centralafrikanske Republik (omend med visse bekymringer ), Maderia, Lugano.

Og ikke kun dette, men en udskylning af dårlige spillere som FTX er absolut nødvendig, hvis kryptovalutaerne nogensinde skal “lykkes”. Men igen, så ville det være meget bedre, hvis de aldrig havde eksisteret i første omgang. Men selvom reguleringen strammes op for at kunne håndtere denne spirende branche, så er den uheldige virkelighed desværre, at klimaet er sårbart overfor dårlige spillere som denne.

Vi talte med analytikerne hos Bitfinex, som efterlyste, at en langsigtet vision skulle antages.

Selvom tilliden til kryptovaluta helt sikkert har fået en lussing efter den tilsyneladende implosion af FTX, så er værdien af Bitcoin for de forskellige samfund, hvor adgangen til de finansielle tjenester er vanskelig eller uoverkommelig, stadig lige så relevant som den nogensinde har været.

Bitfinex’ markedsanalytikere

Selvom Bitcoin forbliver enormt magtfuld og unikt designet til at nå disse mål, så skal mønten for at nå et sted, hvor den endda vil kunne begynde at leve op til dette løfte, opnå solid accept og etablere ubestridt legitimitet. Disse episoder beskadiger lige præcis dette.

De seneste måneders begivenheder, der er blevet udløst af personer som Bankman-Fried og Terra-grundlæggeren Do Kwon, tynger hele branchen. Der er endda dem, der mener, at der er tale om en dødsdom.

“FTX er en rigtig game changer og ikke god for branchen som helhed,” fortalte Ian Katz, der er administrerende direktør hos Capital Alpha Partners til Marketwatch. “(Sam Bankman-Fried) var for kryptovaluta, hvad mange mennesker anså en person som Jeff Bezos, Bill Gates eller Steve Jobs at være for deres brancher.”

Frygten er, at sidstnævnte tanke vil dominere den førstnævnte. Men følelserne bølger også højt i umiddelbar forlængelse af FTX-skandalen. Der vil sandsynligvis også være en reaktion fra lovgiverne, idet tallene her er for store til blot at blive ignoreret. Måske vil dette hen ad vejen blive betragtet som kryptovalutaernes laveste punkt; den klippebund, hvorfra den voksede.

Dette vil tiden dog vise. Og det es, som kryptovalutaerne har oppe i ærmet, er dens gentagne evne til at vende tilbage fra lussing til lussing.

Lige nu latterliggør mange folk dog hele branchen. Helt ærligt, så er det svært at bebrejde dem for dette. $8 milliarder i klienternes aktiver er forsvundet, hvilket er en hændelse, som absolut har ruineret visse brugere. Disse nedbrud er uhyre skadelige for folk, hvilket ironisk nok er det stik modsatte af, hvad kryptovalutaerne var beregnet til at gøre.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money