Eurozonens inflation overgår forventningerne, hvad vil ECB gøre?

Af:
op Jan 7, 2023
Listen to this article
  • Den europæiske inflation er igen encifret og lander på 9,2% i sammenligning med de forventede 9,5%.
  • Kerneinflationen er steget til det højeste nogensinde, men lander på 5,2%
  • Politikerne ser ud til at fortsætte stram valutacyklus i 2023, mens Europa vipper på randen af en recession.

Jeg skrev i onsdags om, hvordan optimismen var steget i kølvandet på de svagere inflationstal i Frankrig end forventet. Markederne bevægede sig opad, mens investorerne vendte blikket mod i dag, hvor de altafgørende inflationstal i euroområdet skulle offentliggøres, i håbet om, at den positive franske læsning kunne signalere, at i dag også ville byde på venligere nyheder.

Eurozonens inflation bedre end forventet

Deres bønner er blevet hørt. Eurozonens inflation er nået op på 9,2%, hvilket er under forventningerne på 9,5%. Den foregående måneds aflæsning var på 10,1%, hvilket betyder et sundt fald på 90 bps og et skift tilbage til det enkeltcifrede.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Kerneinflationen er fortsat høj

Men vent dog lige med at åbne champagnen, for det er ikke lutter gode nyheder.

Kerneinflationen, som fjerner de mere volatile varer af fødevarer og energi, steg til et nyt højdepunkt på 5,2%. Dette indebærer, at de faldende gaspriser trækker overskriften ned (9,2%), men de underliggende årsager til leveomkostningskrisen forbliver til stede, som det ses i det stigende kernetal.

Traditionelt set er det dette kernetal, som politikerne er opmærksomme på. Valutapolitikken er rettet mod denne målestok, idet fødevarerne og energien er for volatile og bevæger sig baseret på for mange variabler til at være inden for rækkevidden af centralbankernes kontrol, hvilket har været åbenlyst det seneste år med invasionen af Ukraine, der fik energipriserne til at falde markant.

Hvis man ser på nedenstående diagram, så tegner dette et meget anderledes billede, der viser, at den opadgående tendens fortsat består.

Hvad vil ECB gøre?

Med en kerneinflation der stadig er oppe og langt over det 2% mål, som ECB har skitseret, så er der behov for et yderligere program for rentestramninger. Kurserne er i øjeblikket på 2% – et godt stykke under, hvad der ses på den anden side af Atlanten, hvor Federal Reserve er steget med over 4% – og analytikerne havde før denne uge forudset en yderligere stigning mod 3,5%.

Med fire forhøjelser, der blev gennemført af ECB sidste år, så stirrer euroområdet allerede en recession lige i øjnene. Området er kommet under intenst pres i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine, hvor både en energikrise og en leveomkostningskrise griber landene over hele blokken.

Stoxx 600, der er et aktiemarkedsindeks, der fanger 90% af markedsværdien på tværs af 17 nationer, faldt med næsten 13% sidste år. Ser man på udvalgte individuelle nationer, så faldt det tyske DAX med over 12%, det franske CAC 40 faldt med 9,5% og det spanske IBEX 35 faldt med 5,7%.

Nyheden kommer på baggrund af ECB-præsident Christine Lagardes aggressive tone i december:

“Vi svinger ikke, vi vakler ikke, vi viser beslutsomhed.”

Aktiemarkederne træder varsomt

Umiddelbart efter nyheden trådte de europæiske aktier varsomt. Stoxx 600 var flad, satte pris på faldet i overskriftsnummeret, men nægtede at bevæge sig opad i betragtning af den stædige kernefigur.

Indekset er steget 2,5% indtil videre i år, og med forventninger tilsyneladende prissat i, at inflationen ville være værre end det, der er sket. Indekset havde satset tre på hinanden efterfølgende dage med positive bevægelser tidligere på ugen.

Øjnene vil nu være rettet sig mod USA. De amerikanske non-farm payroll tal forventes ude i dag, inden næste uge byder på det altafgørende CPI-tal.

2022 blev opsummeret af aktiemarkederne, der bevægede sig væk fra centralbankens beslutninger om rentepolitikken, idet politikerne kæmpede for at få inflationen under kontrol. 2023 er startet på samme måde. Der er lang vej endnu, og det ser ud til, at dette i det mindste vil være tilfældet i første halvdel af året.