De europæiske aktier stiger til det højeste punkt siden maj 2022

Af:
op Jan 11, 2023
Listen to this article
  • De europæiske aktier tager fart og har handlet på højeste niveau siden maj 2022.
  • Positive inflationstal og Kinas genåbning har sat gang i markedet.
  • Arbejdsmarkedet er dog fortsat stramt, og recessionspresset vokser på euroområdet.

Hvad er det, der kommer op over bakken?

Det er det europæiske aktiemarked, der tager fart i de tidlige dage af 2023. Stoxx 600-indekset, som omfatter 90% af markedsværdien af det europæiske aktiemarked (og ikke begrænset til Eurozonen) handles nu på det højeste niveau siden maj 2022.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Den opadgående bevægelse på hitlisterne er blevet udløst af tegn på, at inflationen kunne have toppet. Selvom det endnu er tidligt, så blev inflationen for december annonceret i sidste uge på 9,2%, hvilket var under forventningerne på 9,5%. Selvom dette stadigvæk er et voldsomt højt tal, så er det et fald i forhold til de 10.15% den foregående måned, der påvirker markederne.

Kina åbner op og skubber markederne yderligere

Der var dog mere end blot inflationen, der drev markederne. Markedsstemningen i denne uge er blevet drevet frem af den yderligere genåbning af den kinesiske økonomi. Kina genoptog karantænefri rejser i weekenden, et vigtigt øjeblik for nationen efter næsten tre års lukkede grænser.

Selvom COVID-tilfældene stiger i landet – rapporter hævder, at alt mellem 50% til 70% af Shanghais 25 millioner indbyggere kunne være inficeret – så er dette faktisk en god ting for markederne. Selvom dette måske kunne lyde kynisk, men jo hurtigere COVID bryder igennem, jo bedre, i det mindste set fra et økonomisk synspunkt. Det faktum, at rejserne nu også åbner sig, har signaleret, at COVID-restriktionerne en gang for alle endelig ser ud til at have sluppet sit kvælertag på verden.

De asiatiske markeder har ganske mærkbart overkommet en hurdle i den sidste måned, siden Kinas COVID-politik skiftede:

De tyske og franske markeder stiger, arbejdsløsheden stædig

Kigger man indenfor Europa, så fik det franske marked et boost i sidste uge af den bløde inflationsmåling. De tyske aktier steg i mellemtiden efter industriproduktionstallene, der lå over forventningerne for november.

Arbejdsløsheden i hele eurozonen byder også på gode nyheder. Eller i hvert fald gode nyheder på overfladen. Arbejdsløshedstallet landede på 6,5% for november, hvilket er det samme som for oktober. Dette er det laveste tal siden optegnelserne begyndte tilbage i 1998.

Dette er interessante tal, idet inflationen falder – selv hvis det kun et lidt – mens beskæftigelsen fortsat er stram. Mange analytikere – herunder også mig selv – havde advaret om, at inflationen ikke ville blive overvundet uden en mærkbar stigning i arbejdsløsheden. Arbejdsmarkedet er nødt til at løsne sig, og efterspørgslen er nødt til at falde.

Arbejdsløsheden må dog forventes at stige. Europa har uden tvivl nydt godt af, hvad der absolut er et mere positivt perspektiv i dag, end det var i sidste måned, men det overordnede billede er stadig ikke alt for kønt. Recessionspresset er stigende, og ECB er blevet tvunget til at hæve til deres højeste niveauer siden 2008. Dette er hårdt ved de mere gældbelastede økonomier som Italien, der bliver presset af de højere rentebetalinger på ovennævnte gæld.

Der er ganske enkelt ingen mulighed for, at arbejdsløsheden ikke stiger i det mindste noget i første halvdel af i år, idet presset vokser. Men for første gang i lang tid er der dog en lille smule håb i euroblokken om, at tingene måske ikke vil være nær så slemme, som de har set ud i løbet af de sidste par måneder.

Tiderne er hårde, men i hårde tider, er det dog ikke endnu vigtigere at fejre selv de små sejre?