Hvad betyder Ethereum Shanghai-opgraderingen?

Af:
op Jan 12, 2023
Listen to this article
  • Ethereums Shanghai-opgradering er planlagt til marts og vil give investorer mulighed for at trække ETH tilbage
  • Staking protokoller er hoppet på nyheden og forventer en stigning i staking.
  • 16 millioner ETH er i øjeblikket staket, og vil være berettiget til at blive trukket tilbage.

Det ser ud til at være for evigt siden, men den længe ventede Merge fandt først sted på Ethereum netværket i september.

Overgangen af verdens næststørste kryptovaluta til en Proof-of-Stake konsensus var et afgørende øjeblik for branchen som helhed. Lovet i årevis, så skete det endelig, og på trods af opgraderingen, der skete under et stygt bjørnemarked, så gik det hele glat.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Men hey, tingene går hurtigt indenfor kryptovaluta. Syv uger senere blev branchens øjne rettet mod en vis milliardær på Bahamas, da FTX forsvandt, og Sam Bankman-Fried mærkede det kolde metal af håndjern på sine håndled.

Men mens kryptovaluta snubler træt videre, så er den næste store begivenhed i horisonten, nemlig Shanghai-opgraderingen til Ethereum. Dette vil endelig give deltagere i ETH mulighed for at trække den stakede ETH tilbage – noget som ikke har været muligt til dato.

Hvor meget ETH er staket?

Opgraderingen vil inkludere en kode kendt som EIP 4895, hvilket gør det muligt at tilbagetrække ETH fuldt ud i ro og mag. Der er i øjeblikket tæt på 16 millioner ETH indespærret i staking kontrakter.

Dengang det blev forudset, at de stakede Ethereum ville kunne trækkes tilbage efter opgraderingen, noget jeg havde skrevet man skulle være forsigtig med, idet prisen faktisk kunne tage et dyk i kølvandet på opgraderingen, da en ordentlig mundfuld ETH ville kunne trækkes tilbage og handles for første gang .

Selvfølgelig er der likvide staking muligheder, som giver dig mulighed for at handle derivater af den stakede ETH, men mange investorer har ikke benyttet sig af denne mulighed, og faktum er, at det bliver meget nemmere at sælge ETH, når Shanghai-opgraderingen går live.

Men der er også grund til at være optimistisk her. Der er i øjeblikket over 120 millioner ETH i omløb. Det betyder, at de 16 millioner ETH kun udgør omkring 13 % af udbuddet.

Hvor meget ETH vil blive staket efter opgraderingen?

Sammenlignet med andre Proof-of-Stake blockchains ligger dette staking forhold på 13% et godt stykke under normen.

Betyder dette, at når først den tvungne låsning af tokens er ophævet, så vil investorerne stå i kø til at stake deres tokens? En del af argumentet for dette scenarie er prisbevægelsen hos de forskellige staking protokoller.

Husk, for at blive en validator på Ethereum-netværket, skal man eje 32 ETH, hvilket med ETH handel til $1.300 er lidt af et indgangspunkt ($42.000). Derfor eksisterer der staking puljer, som giver investorer mulighed for at stake de beløb de ønsker, og opsnappe en del af belønningen pro-rata.

Med de positive nyheder, der er kommet ud i den seneste uge, der øger sandsynligheden for, at opgraderingen lander i marts, så forventer markedet tilsyneladende, at dette vil tilskynde til mere staking på Ethereum-netværket, hvilket er på linje med hvad der ses på andre Layer 1’er.

Prisen på Lido Finances governance token er fordoblet siden starten af året, på trods af at Ethereum kun er steget 12%. Et andet staking token, Rocket Pools originale token RPL, er steget 28%.

Det er en makroverden

Dette er en vigtig udvikling for Ethereum-økosystemets langsigtede sundhed. Mantraet “bjørnemarkeder er til for at bygge” er en overbrugt betegnelse indenfor kryptovaluta kredse og kan ofte bruges til at maskere, hvad der er et svigtende produkt på et uegnet marked, men i dette tilfælde passer ordsproget perfekt.

Mine følelser for ETH generelt er blandede, og jeg kan godt lide at værdsætte det som en teknologiaktie, noget jeg dækkede i et dybt dyk her. Jeg tror, så længe vi fortsætter med dette højrente miljø, så vil Ethereum og kryptovalutaerne ikke få lov til at stige.

Når dette så er sagt, så vil makromiljøet til sidst vende (der har faktisk været lovende tegn i løbet af den sidste måned, med fornyet optimisme for kryptovaluta markederne på vej ind i torsdagens CPI-aflæsning), og når først det omdrejningspunkt sker, så vil de aktiver, der har overlevet blodbadet og arbejdet på at rydde op i deres handlinger sejre.

Jeg forudser ikke, at dette nødvendigvis vil ske med Ethereum, men opgraderinger som disse er afgørende for, at man i det mindste er i stand til at gøre det.

Et hurtigt kig på TVL på Ethereum vil fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om, hvordan blodbadet i 2022 fratog netværket så meget af dets kapital.

Men nu hvor opgraderingen endelig er i drift i september, og hvor Shanghai-opgraderingen er planlagt til marts og de fortsatte bestræbelser på at reducere problemet med kroniske gasgebyrer og andre problemer på netværket, så er der i det mindste en håndgribelig plan.

Som jeg sagde, så tror jeg, at Ethereum kan værdiansættes som en teknologiaktie, og med dette i tankerne, så vil enhver stigning ikke ske, før inflationen er slået ihjel, Federal Reserve skifter retning, og sektoren som helhed slipper fri fra de høje renters lænke.

Shanghai-opgraderingen burde i det mindste hjælpe dem med at arbejde sig tilbage mod at genvinde noget af det TVL, som det pralede med at have under pandemien og igen se opad på diagrammet. Men der er lang vej igen.