NYHED: USA’s inflation på 6,5%, hvad betyder dette for markederne?

Af:
op Jan 13, 2023
Listen
  • Inflationen i USA endte på 6,5%, i overensstemmelse med forventningerne.
  • Overskriftsrenten er den laveste siden oktober 2021, kernerenten landede på 5,7%.
  • Seneste rentepolitik besluttes 1. februar.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Den amerikanske inflation er på 6,5%, hvad betyder dette for markederne?

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Det vigtigste tal i finanssektoren er det amerikanske CPI-tal, der rapporterer om den seneste inflation, blev offentliggjort denne torsdag. Overskriftstallet landede på 6,5%, hvilket er det laveste niveau siden oktober 2021. Dette markerer således den femte måned i træk, hvor inflationen er faldet fra år til år.

Analytikerne havde forudsagt en rate på 6,5%, hvilket betyder, at aflæsningen ankom som forventet.

Næste rentebeslutning forventes den 1. februar

Copy link to section

Øjnene vil nu være rettet mod Federal Reserve, som næste gang skal mødes den 1. februar for at beslutte de seneste planer om rentepolitikken. Sidste år hævede Fed renten syv gange og sugede således likviditeten ud af markederne og sendte priserne aggressivt nedad. Det har været tydeligt, at de prioriterer inflationen, og renteforløbet viser, at der ikke har været tale om bluff.

Markedets reaktion

Copy link to section

Markederne steg i denne uge, idet optimismen havde sneget sig ind i markedet efter de foregående to måneder med positive inflationstal. Europa annoncerede også en inflation, der lå under de tidligere forventninger sidste fredag. De europæiske aktier steg til deres højeste niveauer siden maj 2022 i kølvandet på nyheden.

De amerikanske aktier steg også, hvor S&P 500 steg 4%, før CPI-tallene blev afsløret. Selv kryptovaluta markederne, som havde en brutal start på året, viste pæne gevinster, da risikoaktiver over hele linjen spekulerede i, at et skift væk fra høje renter kom tidligere end forventet.

Da denne artikel blev offentliggjort i minutterne efter meddelelsen, så udviste markederne en relativt afdæmpet reaktion, hvilket var forventeligt givet kursen, der var i overensstemmelse med forventningerne og stort set var medregnet i prisen.

Kerneinflationen

Copy link to section

Selvom overskriftstallet er faldet markant i de seneste måneder, så var investorerne bekymrede over kerneinflationen, som fjerner de mere volatile fødevare- og energipriser fra beregningen.

Da gaspriserne var faldet efter en ekstrem stigning sidste år, så nød den overordnede rate godt af, at de tidligere høje priser faldt ud af indekset. Typisk fokuserer politikerne mere på kernerenten, da det er denne som valutapolitikken i højere grad kan påvirke. I Europa faldt aktierne faktisk i sidste måned på dagen for inflationsafsløringen, da kernerenten viste sig at være mere standhaftig end forventet.

I dag landede kernerenten i USA på 5,7%, hvilket også er i overensstemmelse med forventningerne. Dette svarer til et fald fra 6% i sidste måned, og det er en fordel at se dette falde sammen med overskriftstallet.

Fed-formand Jerome Powell sagde i sidste måned, at Fed ville have brug for “væsentligt flere beviser” for, at inflationen er ved at blive blødere, og tilføjede, at “min og mine kollegers opfattelse er, at dette vil tage noget tid…lad os derfor forstå, at vi har en lang vej tilbage endnu inden vi vender tilbage til prisstabilitet”.

Derfor vil øjnene nu være rettet mod den 1. februar på kalenderen, hvor den seneste politiske beslutning vil blive truffet af Fed. Ligesom det har været hele året, så er det Feds rentepolitik der styrer markederne, og lige nu er der intet vigtigere end det månedlige CPI-tal.

Ad

Vil du have letforståelige signaler krypto-, forex- og aktiehandelssignaler? Gør det enkelt at handle ved at kopiere vores team af professionelle handlende. Konsekvente resultater. Tilmeld dig i dag på Invezz Signals.

Learn more
USA Aktier Makroøkonomi Nordamerika Verden