Hvorfor stiger cannabis aktierne? Sektoren stiger efter grimt 2022

Af:
op Jan 18, 2023
Listen to this article
  • Cannabis sektoren steg kraftigt efter Biden blev valgt.
  • Boblen opstod, da Fed gik over til højrentepolitik, hvorefter aktiekurserne styrtdykkede i 2022.
  • Sektoren har startet året med en stigning på grund af de blødere inflationstal.

Jeg skrev en artikel i oktober sidste år, hvor jeg stillede det enkle spørgsmål: hvad skete der med cannabis-aktieboblen?

Bidens valg blev anset som et massivt boost for cannabis branchen. Branchen har længe kæmpet for at opnå juridisk status, og Biden anses typisk som en fortaler for en legalisering af stoffet.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Selv i USA, for slet ikke at snakke om internationalt, er den juridiske status tåget med en divergens mellem føderal og statslig lovlighed. Nedenstående diagram viser det aktuelle landskab i USA.

Så en relativt pro-legaliseringspræsident blev præsenteret som en lille smule positivitet i cannabis nyhedscyklussen . Dette var selvfølgelig også i afslutningen af 2020, hvilket var et tidspunkt, hvor renterne stadig var tæt på nul, valutaprinteren var tændt og hysteriet bølgede gennem markederne, hvor hvert eneste risikoaktiv steg på spektakulær vis.

Cannabis aktierne afviste ikke invitationen og udskrev svimlende gevinster. Og så stoppede det. En overgang til højere renter som reaktion på inflationskrisen trak tæppet væk under markedet. Cannabis aktierne, der ligger langt ude på risikospektret, faldt mere end de fleste.

Cannabis aktierne stiger i 2023

Men selvom 2022 endte med at blive en brutal nedtur, så har de første par uger af 2023 givet investorerne et hårdt tiltrængt pusterum.

Inflationstallene ser ud til at blive blødere, og markedet satser nu på, at dette kunne få Federal Reserve til at afvikle sin højrentepolitik hurtigere end ellers forventet.

Et plot af prishistorien gennem 2022 mod Federal Reserves rentepolitik fortæller dig alt, hvad du behøver at vide.

Men med optimismen om, at en stram valutapolitik kunne ende tidligere, end markedet tidligere havde prissat ind, så er der endelig kommet noget grønt på cannabis markederne (jeg kunne ikke lade være).

Det canadiske cannabisindeks er steget med 20% på to uger, mens de to store drenge, Tilray og Canopy Growth Corp, begge er steget med over 15%.

Alan Brochstein, der er analytiker hos New Cannabis Ventures, advarede om, at på trods af stigningerne til at skyde det nye år i gang, så ser han ikke meget værdi i duoen.

Canopy Growth har meget gæld, og vil muligvis ikke være i stand til at komme videre med deres planer om at opkøbe tre amerikanske cannabisselskaber og stadig bevare sin NASDAQ-børsnotering. Hvis de ikke kan lukke aftalen, så vil investorerne sandsynligvis blive skuffede, og hvis de kan lukke aftalen, så kan investorerne forvente, at de andre amerikanske cannabisselskaber også vil blive børsnoteret. Aktien handles i øjeblikket til 1,3X håndgribelig bogført værdi, men den brænder kontanter af og oplever store driftstab

Tilray, som rapporterede sit finanspolitiske Q2 i den forløbne uge, er faldende og er for diversificeret efter min mening. Mit mål for slutningen af maj, baseret på de faldende udsigter for FY24, er nu $3,03, hvilket er en pris, der er 4% lavere end hvor den lukkede fredag. Aktien handles i øjeblikket til 3,2X håndgribelig bogført værdi.

Alan Brochstein, New Cannabis Ventures

Udsigter for cannabismarkedet

Det, der gør cannabis sektoren så udfordrende at forudsige, er sammenløbet af forskellige faktorer, der påvirker den. Det er klart, at makroklimaet er nøglen her og er blevet dækket i artiklen ovenfor, men der er også juridiske og regulatoriske variabler, som påvirker prisfastsættelsen betydeligt.

Det ville dog ikke være forkert at sige, at mange af disse faktorer blev smidt ud af vinduet under COVID. Sektoren handlede næsten som et meme med multipler, der steg i vejret, mens Robinhood-vanviden løb gennem alle dele af aktiemarkedet.

Der var en fristelse til at udføre dovne analyser under COVID, hvor der herskede en naiv antagelse om “lovlighed er på vej, priserne stiger allerede, de vil stige mere, når det uundgåeligt vil blive fuldt lovligt”. Kombineret med den perfekte storm af lave renter, stimuluschecks og hjemmeophold, så gik prisdiagrammerne bananas.

Brochstein giver noget stof til eftertanke, som står i flot kontrast til den simple antagelse om, at lovlighed er lig med nemme gevinster:

Vi anser ikke det canadiske marked som værende i bedring. Faktisk er væksten den laveste, siden den blev legaliseret til voksenbrug. I oktober voksede markedet med kun 9,5%, og Hifyre forudser, at væksten i november, som offentliggøres den 20. januar, blot vil være på 9,3 %. Vi ser mange muligheder i andre undersektorer, men vi finder kun nogle få canadiske LP’er, der er værd at overveje i øjeblikket.”

Ikke desto mindre har 2023 været venlig overfor investorerne efter mareridtet i 2022. Markedet er stadig markant nede fra dets tidligere højder, men i det mindste er lyset for enden af tunnelen en smule mere synligt i dag, end det var for et par måneder siden.