DXY: Dollarindexet skjuter upp med 1% till 92,90 dollar, enligt ING

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jun 18, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet har haft en stark stigande trend den senaste tiden.
  • Rallyt förklaras med det offensiva räntebeslutet från Federal Reserve.
  • Indexet kommer sannolikt att fortsätta stiga enligt analytiker på ING.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) fortsatte att stiga idag när handlare förblev optimistiska om USA:s ekonomiska situation efter det offensiva räntebeslutet från Federal Reserve. Indexet handlas på 91,90 dollar, vilket är det högsta det har varit sedan i april. Det ligger också 2,5% över den lägsta nivån i år.

Feds räntebeslut

Den största drivkraften för dollarindexet den här veckan har varit Feds räntebeslut. Banken beslutade att lämna räntorna oförändrade på mellan 0% och 0,25% där de har legat de senaste månaderna. Banken beslutade också att fortsätta med sitt inköpsprogram på 120 miljarder dollar, vilket har resulterat i totala tillgångar värda nästan 8 biljoner dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

DXY steg tack vare Federal Reserves offensiva tonfall under mötet. I sitt uttalandet sa Fed att den amerikanska ekonomin återhämtade sig i snabbare takt än väntat. Som ett resultat räknar man med att räntorna kommer att börja stiga 2023. Vissa medlemmar antydde också att den första höjningen kan komma under 2022. Därför har vissa investerare börjat förvänta sig minskade tillgångsköp innan dess.

Beslutet kom vid en tidpunkt när den amerikanska ekonomin går relativt bra. Inflationen har ökat till 5% medan konsumentpriserna har stigit med mer än 4%. Samtidigt har arbetslösheten sjunkit till sin lägsta nivå under pandemin på 5,8%. Huspriserna har stigit medan industri- och tillverkningsproduktionen har ökat.

Dollarindexet har därför stigit eftersom Federal Reserve valt en annan väg än andra centralbanker. Förra veckan meddelade ECB i sitt räntebeslut att de kommer att bibehålla sin policy ett tag. Bank of Canada har också börjat minska sina inköp av tillgångar.

I en anteckning i dag sa analytiker vid ING att de förväntar sig att DXY kommer att fortsätta stiga den närmaste tiden. De skrev:

”Med tanke på att DXY vägs kraftigt mot europeiska lågavkastare kan den närmaste tjurtrenden behöva gå längre – inledningsvis till det tekniska området 92,90 – vilket är ungefär 1% högre än nuvarande nivåer.”

Det amerikanska dollarindexet: teknisk prognos

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet – graf

Det dagliga diagrammet visar att dollarindexet har haft en relativt stark trend den senaste tiden. Längs vägen har det stigit över det 25 dagars glidande genomsnittet och Ichimoku-molnet. De två raderna och histogrammet för MACD har också flyttat sig över den neutrala linjen. Vidare har indexet stigit över den övre sidan av det stigande kanalmönstret. Därför kommer indexet sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd vid 93 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust