USD/CAD: Därför kraschade kanadensiska dollarn till lägsta nivån på 6 månader

Av:
Jul 19, 2021
Listen
  • USD/CAD-paret steg till den högsta nivån sedan februari.
  • Detta skedde efter det senaste OPEC+-avtalet för att öka oljeproduktionen.
  • Paret steg också när antalet covid-19-fall ökade i Australien, USA och Frankrike.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

USD/CAD-priset steg idag efter att medlemmarna i OPEC+ kommit överens om att öka oljeproduktionen och på grund av oron över att antalet covid-19-fall ökar. Paret steg till 1,2785, vilket är den högsta nivån sedan 5 februari och 6,50% över den lägsta nivån i år.

Den kanadensiska dollarn faller

Den kanadensiska dollarn sjönk efter att medlemmarna i OPEC+ nådde en överenskommelse om att öka produktionen med 400 000 fat per dag. Detta var ett stort genombrott efter att de två falangerna misslyckades med att nå en överenskommelse under sitt formella möte för två veckor sedan.

Beslutet att öka oljeproduktionen kommer samtidigt som oron över efterfrågan ökar. Investerare är rädda för att det ökande antalet covid-19-fall kommer att leda till ett minskat oljebehov, inte minst för att länder som Australien, Thailand och Frankrike har börjat överväga nya restriktioner.

Kombinationen av en ökad produktion samtidigt som efterfrågan är osäker har fått investerare att oroa sig för en obalans. Därefter sjönk priset på råolja kraftigt idag – både Brent och West Texas Intermediate (WTI) sjönk med mer än 2%.

Oljepriserna är viktiga för den kanadensiska dollarn eftersom Kanada är den fjärde största producenten i världen. Faktum är att andra valutor som har en stark koppling till olja, som den mexikanska peson och norska kronan, också sjönk.

USD/CAD steg också efter den senaste tidens starka ekonomiska uppgifterna från USA. I fredags visade data att den amerikanska detaljhandeln ökade med 0,1% i juni, vilket var bättre än väntat. Tidigare uppgifter visade att antalet amerikaner som ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången minskade till 360 000 medan konsumentprisindexet steg med 5,4%.

Senare denna vecka kommer paret att reagera på de senaste amerikanska byggtillstånden och uppgifter om byggstarter, såväl som nya kanadensiska uppgifter om fastighetsmarknaden.

USD/CAD-prognos

USD/CAD

Det dagliga diagrammet visar att USD/CAD-paret har haft en stark stigande trend på senare tid. Paret har stigit över de 50, 100 och 200 dagars glidande medelvärdena, vilket visar att tjurarna har kontrollen. Parets Relative Strength Index (RSI) har också haft en stigande trend och är för närvarande nära den överköpta nivån. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa viktiga motståndsnivå vid 1,300. Ett fall under 1,2500 skulle dock ogiltigförklara denna prognos.

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10