USD/TRY-prognos: Turkisk lira kan falla till 15,0 i december

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 1, 2021
  • USD/TRY-paret har varit i en stark hausseartad trend på sistone.
  • Den har stigit med mer än 30% under de senaste 30 dagarna.
  • Vi förklarar varför den kunde skjuta i höjden till 15,0 i december.

Den turkiska liran har inte glidit färdigt. Valutaparet USD/TRY steg till den högsta någonsin på 14,00 på onsdagen. På liknande sätt hoppade GBP/TRY- och EUR/TRY-paren till rekordnivåer på 18,30 respektive 15,87. Det betyder att liran har fallit med mer än 35% mot den amerikanska dollarn, euron och pundet under de senaste 30 dagarna.

Varför kraschade den turkiska liran?

USD/TRY-paret har varit i en stark hausseartad trend i decennier. Den har ökat med mer än 800% sedan 2007. Detta gör den turkiska liran till en av de mest värdelösa valutorna i världen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den turkiska lirans krasch beror mest på den politik som president Erdogan försvarar. I sitt presidentskap har Erdogan förespråkat en politik som sänker räntorna. Som ett resultat har han anställt och sparkat centralbankstjänstemän som tror på ortodox penningpolitik.

Till exempel, för ungefär två månader sedan sparkade hr tre centralbankstjänstemän som motsatte sig den senaste trenden med penningpolitiska lättnader. Som ett resultat av detta består banken nu av tjänstemän som är övertygade om att lägre räntor kan bidra till att bromsa inflationen.

CBRT har sänkt räntorna tre gånger i år. Under denna period har det sänkt räntorna med cirka 400 punkter. Detta är anmärkningsvärt med tanke på att andra centralbanker på tillväxtmarknader som i Sydafrika och Brasilien har höjt räntorna flera gånger i år.

Effekten av denna penningpolitik har varit högre inflation. Färska uppgifter visade att det turkiska konsumentprisindexet steg med cirka 20% i oktober. Tyvärr, eftersom Turkiet är en nettoimportör, kommer den svagare valutan att leda till högre inflation.

USD/TRY hoppade idag efter att presidenten lovat anhängare att räntorna kommer att fortsätta falla inför det kommande valet. Därför, medan CBRT har antytt att räntesänkningar har upphört, kommer guvernören att vara under press att sänka mer.

USD/TRY prognos

USD/TRY

Det dagliga diagrammet visar att USD/TRY-paret har varit i en stark hausseartad trend under de senaste månaderna. Paret lyckades ta sig över det viktiga motståndet på 8,81 efter att CBRT startade sin lättnadscykel.

Nu är USDTRY betydligt över sitt 25-dagars glidande medelvärde medan Relative Strength Index (RSI) har flyttat till den överköpta nivån. Därför finns det en sannolikhet att paret kommer att fortsätta att stiga när investerare riktar in nyckelmotståndet på 15,0 i december.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money