Den ryska rubeln når sju års högsta, vilket visar att västs sanktioner misslyckats

Av:
jun 28, 2022
  • Rubeln föll initialt 40% efter ukrainsk invasion och sanktioner, har återhämtat sig kraftigt till 7-års högsta
  • Rubeln så stark att ryska centralbanken försöker försvaga den, fruktar att den kommer att påverka exporten
  • Rubelns styrka är falsk men belyser fortfarande misslyckande med västs sanktioner, hävdar Dan Ashmore

Det är ingen hemlighet att dollarn har presterat bättre jämfört med andra valutor, som jag skrev om här, när jag kände bördan av det när jag semestrade i Ecuador förra veckan (som använder USD). Dollarn kanske håller på att krossas jämfört med riktiga varor och råvaror som inflationsspiraler, men i förhållande till andra fiat-valutor har den varit mycket stark.

Dollarindex (DXY), som mäter dollarn mot en korg av utländska valutor, är upp 9% i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Mitt i denna bakgrund av en stark dollar, är det därför ett ganska häpnadsväckande faktum att den ryska rubeln nådde en sju års högsta mot USD förra veckan. Ja – samma ryska rubel som var avsedd att försvagas till oigenkännlighet som ett resultat av de ekonomiska sanktioner som väst utövade mot landet.

Låt oss spola tillbaka till mars, då Joe Biden sa följande:

Som ett resultat av dessa aldrig tidigare skådade sanktioner reduceras rubeln nästan omedelbart till spillror

President Joe Biden, 26 mars 2022

Hmmm. En blick på diagrammet visar att även om rubeln till en början kände bördan av Biden och co:s sanktioner, har den återhämtat sig avsevärt sedan dess. När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari sjönk rubeln med 46% inom 12 dagar och 1 USD kunde ge dig 139 rubel. Sedan dess har rubeln dock apprecierat massivt, till där den är nu, upp 38% jämfört med året innan och handlas för 54 rubel per dollar.

Varför har rubeln varit så stark?

Jag bedömde om rubeln var värd att korta här den 29 april, när den handlades för 73 rubel per dollar, tillbaka förbi nivåerna före invasionen. Jag drog slutsatsen att Putins manipulation av rubeln var för stark, och därför skulle det vara för riskabelt att korta.

Jag tror (Putins manipulation) är för oöverkomlig här. Det mest effektfulla av allt är Putins försök att tvinga ”ovänliga länder”, inklusive alla stater inom Europeiska unionen, att betala för gas i rubel

Ovanstående är precis vad som har hänt. När gaspriserna har skjutit i höjden, håvar Ryssland in svindlande vinster. Det är både ironiskt och tråkigt att huvuddelen av detta kommer från EU, regionen som samtidigt hamrar på Ryssland med sanktioner.

Medan Europa strävar efter att minska detta beroende är den ekonomiska verkligheten att ett land inte bara kan stänga av sin oljeimport över en natt. Till och med oljeembargot från maj har undantag, såsom import levererad via pipeline, som kämpades för av inlandsstater som hade minimala alternativa källor (tänk Ungern och Slovenien).

Men denna minskning av importen tar tid, och även om västvärlden importerar mindre olja från Ryssland, betyder rekordpriserna att vinsterna är högre än tidigare och att Rysslands valutareserver uppvisar sunda balanser.

Kapitalkontroll och sanktioner

Allt beror inte på oljan.

Ännu mer ironiskt är att sanktionerna i sig bidrar här. Ryssar kan inte importera samma varor som tidigare på grund av sanktioner, vilket innebär att mindre rubel skickas utomlands och växelkursen stärks ytterligare.

Men om du tänker på detta en sekund, stöder det min poäng i föregående artikel – att denna rubelstyrka är falsk och en konstruerad valutakurs. Visst, rubeln är stark, men vem handlar med den? Ryska kapitalkontroller har varit kraftiga sedan invasionen började, och även om de nu lättas upp eftersom rubeln har ryckt bort mycket av oron och börjat stärkas, finns det fortfarande betydande hinder för handel med rubeln.

Och om någon inte fritt kan handla med det, och om ryssarna inte fritt kan köpa import med det, vad är då poängen med att det ens är starkt? Det är inte riktigt sant, eller hur?

Slutgiltiga tankar

Vi är nu i det skede där rubeln är så ”stark” att den ryska centralbanken aktivt försöker försvaga den, då de fruktar att exporten kommer att påverkas negativt. Efter att ha höjt räntorna till 20% för att motverka effekterna av sanktionerna har centralbanken sedan dess sänkt räntan tre gånger, nu på 11%.

Tanken var klar: krossa den ryska ekonomin med våld… de lyckades inte. Det hände uppenbarligen inte

President Putin förra veckan under St. Petersburg International Economic Forum

Även om denna styrka tillverkas är citatet ovan från Putin inte desto mindre sant. Hans kontroller och manipulation har tjänat till att slå bort västs bästa avsikter att tanka den ryska valutan. Eftersom Europa fortsätter att handla i Ryssland efter olja, kommer deras sanktioner inte att väga allvarligt.

Den sorgligaste statistiken av dem alla? Europa har spenderat betydligt mer på rysk energi, för att hjälpa till att finansiera krigsinsatsen, än vad det har skickat till Ukraina i bistånd. Det är inte en överdrift att säga att sanktionsmetoden har varit en katastrof.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money