Storbritannien ”är nu i lågkonjunktur” – Vad händer nu? Reaktion på höstens uttalande

Av:
nov 17, 2022
Listen to this article
  • Storbritannien "är nu i lågkonjunktur" sa Jeremy Hunt i eftermiddagens Autumn Statement
  • Hunt tillkännagav ett paket på 54 miljarder pund med skattehöjningar och utgiftsnedskärningar
  • Pundet har stigit till tre månaders högsta, men det finns smärta framför Storbritannien

Storbritannien är på en mycket tuff plats. I eftermiddags visade kansler Jeremy Hunt omfattningen av de problem som nationen befinner sig i när han tillkännagav en aggressiv omgång av skattehöjningar och utgiftsnedskärningar.

Hunt sa i uttalandet att en nedskärning på 30 miljarder pund i utgifterna inte signalerar en återgång till åtstramningar. Det är en trevlig känsla, men ungefär som olyckliga kryptovalutainvesterare får reda på den här veckan, kan miljarder på miljarder inte försvinna utan lite smärta. Detta är verkligen på väg mot en återgång till åtstramningar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Storbritannien ”är nu i lågkonjunktur”, sa kanslern. Och när man kombinerar nedskärningarna på 30 miljarder pund med alla skattehöjningar, kommer tiderna bara att bli tuffare.

Inte för att detta inte behövs. Som jag sa i mitt stycke där jag analyserade Hunts föregångare, Kwasi Khartengs katastrofala budget, är dessa drag nödvändiga för att få den brittiska ekonomin tillbaka på rätt spår och tygla den kvävande inflationen som uppslukar nationen.

Titta inte längre än gårdagens inflationsavläsning för att se hur illa det går. Inte för att någon på marken behöver formella siffror för att slå fast det, men inflationen bekräftades i går ha skjutit i höjden till en 41-årig högsta på 11,1%.

Hunt gjorde det mycket tydligt vad prioriteringen var.

”Hög inflation är stabilitetens fiende … den urholkar besparingar … den skadar de fattigaste mest”

Han har rätt. Inflation är den mest skadliga last som kan påverka en ekonomi. De längst ner i näringskedjan ser priset på vardagliga varor stiga kraftigt, utan tillgångar att skydda sig själva. Fastigheter stiger, hyror, finansiella tillgångar (som vi såg under pandemin), men vad händer med ditt bankkonto om du inte har några tillgångar till att börja med?

Så smärtsamt som detta höstuttalande är – ingen gillar högre skatt och mindre utgifter – det är absolut nödvändigt. Jag skrev en svidande djupdykning av Liz Truss kortlivade, men ack så skadliga vistelse på 10 Downing Street och förklarade den enkla logiken i varför ofinansierade skattesänkningar i en miljö med hög inflation inte är en bra idé.

Hunt förstår åtminstone denna ekonomi 101. Vilket är viktigt för en kansler.

Marknadens reaktion var dämpad, vilket inte är en dålig sak. Det fanns inga riktiga överraskningar i uttalandet, med huvuddelen av makrokonsekvenserna redan kända.

Gilts är relativt oförändrade (även om de hade rört sig uppåt under dagarna fram till uttalandet). Pundet, som har haft rally sedan Hunt gjorde det klart att Truss budget skulle tas bort, handlas för närvarande på 1,182 dollar, en nedgång på 0,8% – vilket antyder att investerare kanske förväntade sig ännu mer aggression från Hunt – även om det hade stigit under dagarna fram till tillkännagivandet.

Hunts uttalande betyder att Storbritannien har gått in i skadekontroll, förbundit sig att ta itu med de allvarliga problem som ekonomin för närvarande står inför. Det representerar ett nytt paradigm från Truss regeringstid.

Ofinansierade skattesänkningar är lika riskabla som ofinansierade utgifter, vilket är anledningen till att vi vände (förra budgeten)

Jeremy Hunt, Storbritanniens kansler

Pundet handlas nu högre än när Truss tillträdde, och handlas på tre månaders högsta nivå.

Med vädret som blir olycksbådande kallare mitt i energikrisen, kommer de kommande månaderna att bli extremt utmanande för folket i Storbritannien. Skattekostnaderna är nu högre, energikostnaderna är förhöjda, inflationen rusar fortfarande och utgifterna har minskat.

Det här är kvävande problem, men dessa beslut från Hunt i eftermiddags, hur ont de än gör, är oundvikliga för att ta itu med dessa frågor. Det kommer att bli en svår vinter framöver, utan tvekan. Men det finns ingen annan lösning för att hålla tillbaka inflationen, klara av stormen och få ekonomin tillbaka på rätt spår – även om det kan ta längre tid än de flesta förväntar sig.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer inom minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com

9.3/10