Varför ökar cannabis-aktier? Sektorn studsar efter fula 2022

Av:
Jan 17, 2023
Listen to this article
  • Cannabissektorn ökade kraftigt efter att Biden valdes
  • Bubblan dök upp när Fed övergick till högräntepolitik, med aktiekurser som rasade 2022
  • Sektorn har studsat för att starta året med mjukare inflationsdata

Jag skrev ett stycke i oktober förra året och ställde den enkla frågan: vad hände med cannabis-aktiebubblan?

Bidens val ansågs vara ett enormt uppsving för cannabisindustrin. Branschen har länge kämpat för juridisk status, och Biden ses generellt som pro för att legalisera drogen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även inom USA, inte bara internationellt, är den juridiska statusen oklar med en skillnad mellan federal och statlig laglighet. Diagrammet nedan visar det aktuella landskapet.

Så en relativt pro-legaliseringspresident presenterade en del positivitet i cannabisnyhetscykeln. Naturligtvis var detta också sent 2020, en tid då räntorna fortfarande var nära noll, pengaskrivaren var påslagen och hysterin strömmade genom marknaderna, med varje risktillgång som gick spektakulärt norrut.

Cannabisaktier tackade inte nej till inbjudan och skrev ut svindlande vinster. Och så tog det stopp. En övergång till högre räntor som svar på inflationskrisen drog ut mattan under marknaden. Cannabisaktier, som ligger långt ut i riskspektrumet, föll längre än de flesta.

Cannabisaktier stiger 2023

Men även om 2022 presenterades som en brutal beatdown, har de första veckorna av 2023 gett investerare ett andrum.

Inflationsdata har tyckts avta, och marknaden satsar på att detta kan få Federal Reserve att svänga av sin högräntepolitik tidigare än annars förväntat.

En kartläggning av prishistoriken under 2022 mot Federal Reserves räntepolicy berättar allt du behöver veta.

Men med optimism om att en stram penningpolitik kan sluta tidigare än vad marknaden tidigare hade prisat in, har det äntligen blivit lite grönt på cannabismarknaderna (jag kunde inte motstå).

Det kanadensiska cannabisindexet är upp 20% på två veckor, medan de två stora spelarna, Tilray och Canopy Growth Corp, båda är upp över 15%.

Alan Brochstein, analytiker på New Cannabis Ventures, varnade för att trots vinsterna i starten av det nya året så ser han inte mycket värde i duon.

Canopy Growth har mycket skulder, och de kanske inte kommer att kunna gå vidare med sina planer på att förvärva tre amerikanska cannabisföretag och fortfarande behålla sin NASDAQ-notering. Om de inte kan stänga, kommer investerare sannolikt att bli besvikna, och om de kan stänga kan investerare förvänta sig att andra amerikanska cannabisföretag också listar sig upp. Aktien handlas för närvarande till 1,3X påtagligt bokfört värde, men det brinner pengar och uthärdar stora rörelseförluster

Tilray, som rapporterade sitt finansiella Q2 den senaste veckan, är krympande och för diversifierat enligt min uppfattning. Mitt mål för slutet av maj, baserat på de fallande utsikterna för FY24, är nu $3,03, ett pris som är 4% lägre än där det stängde i fredags. Aktien handlas för närvarande till 3,2X påtagligt bokfört värde.

Alan Brochstein, New Cannabis Ventures

Utsikter för cannabismarknaden

Det som gör cannabissektorn så utmanande att förutsäga är sammanflödet av faktorer som påverkar den. Uppenbarligen är makroklimatet nyckeln och har behandlats i det här avsnittet ovan, men det finns också juridiska och regulatoriska variabler som påverkar prissättningen avsevärt.

Det skulle dock inte vara försumligt att säga att många av dessa faktorer kastades ut genom fönstret under COVID. Sektorn handlades nästan som en meme, med multiplar som skjuter i höjden när Robinhood-frensinen strömmade genom alla sidor på aktiemarknaden.

Det fanns en frestelse för lat analys under COVID, ett naivt antagande om “lagligheten är på väg, priserna stiger redan, de kommer att stiga mer när det oundvikligen är fullt lagligt”. Kombinerat med den perfekta stormen av låga räntor, stimulanscheckar och hemmavistelse, gick pristabellerna bananas.

Brochstein ger en tankeställare som står i kontrast till det enkla antagandet att laglighet ger lätta vinster:

Vi ser inte att den kanadensiska marknaden förbättras. Faktum är att tillväxten är den lägsta sedan den legaliserades för vuxenbruk. I oktober växte marknaden med bara 9,5% och Hifyre räknar med att novembertillväxten, som släpps den 20 januari, bara kommer att vara 9,3%. Vi ser många möjligheter i andra undersektorer, men vi hittar några kanadensiska LP-skivor värda att övervägas för närvarande”

Ändå har 2023 varit snällt mot investerare efter mardrömmen 2022. Marknaden är fortfarande nere betydligt från toppar, men ljuset i slutet av tunneln är åtminstone lite mer synligt idag än det var för ett par månader sedan.