Prisprognos guld: gold bugs och aktieinvesterare är i samma lag (och det är konstigt!)

Av:
Feb 23, 2023
Listen
  • Guld och aktier rör sig hand i hand trots att de traditionellt sett ses som okorrelerade
  • Gulds hedge-egenskaper har skyddat investerare men är inte perfekta, och tillgången handlas nu underligt
  • Vår analytiker Dan Ashmore kartlägger guld mot inflation, räntor och lågkonjunkturer för att bedöma

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Kalla mig en boomer, men jag älskar att prata om guld.

Det upptar en så rolig liten plats, både på finansmarknaderna och i det mänskliga psyket. Denna gåtfulla metall finns lika mycket på en Bloomberg-terminalticker som den är på en affisch i det periodiska systemet på väggen i ett skollabb.

Låt oss fokusera på den ekonomiska sidan här eftersom min kemi är rostig. Jag skrev i går att vi befinner oss i en rolig tid i ekonomin där rädslan för en lågkonjunktur har tillskansat sig inflationen på marknaderna på sistone. Typiskt, som diagrammet nedan visar, har guld klarat sig ganska bra i tider av lågkonjunktur – men inte alltid.

Detta kommer till vad guld traditionellt sett har setts som: en hedge. En okorrelerad tillgång som investerare kan luta sig mot för att diversifiera sin portfölj. Det är inte perfekt eftersom det förhållandet är långt ifrån symbiotiskt, men det är OK.

De två kanske bästa exemplen på detta nyligen är 2008 och 2022. Den första såg finansmarknaderna smälta samman, men guldet höll fast. Och samma historia förra året, även om skadorna på aktiemarknaderna inte var lika allvarliga.

Men det är något roligt som händer just nu. Denna okorrelerade natur börjar vända. Och det är ett bevis på hur konstig den nuvarande makrosituationen är.

Ta nästa diagram. Här har jag ritat inflationen under det senaste halvseklet mot guldpriset. Den spårar det någorlunda bra – det här är ytterligare ett av guldets traditionella egenskaper, en inflationssäkring – om än inte perfekt.

Det finns dock en tydlig och betydande skillnad under de senaste åren. Precis när inflationen verkligen ryter, verkar det som att guld har räddat alla de investerare som trodde att det var en säkring. Ungefär som det engelska fotbollslaget verkar det som om guldet har fallit platt när vi behövde det som mest, i det största ögonblicket. Men varför?

För det första är jag inte säker på att det är rättvist (inte England-jabben – du säger till mig att inga troféer sedan 1966 är rättvist för ett land med den bästa ligan i världen?). De senaste åren har risktillgångar smält ner – S&P 500 föll 19,4% förra året, Nasdaq 33,1% – och ändå har guld handlats oförändrat.

Så det representerar en bra hedge. Det är bara det att inflationscocktailen under det senaste eller två åren inte är desamma som tidigare. Låt oss inte glömma att vi kommer ur en extraordinär period i historien som ett resultat av något som kallas COVID-19. Detta skapade ekonomiska chocker och konsekvenser som vi aldrig riktigt sett förut.

Försörjningskedjorna var pressade och Kina öppnade först nyligen. Det var en otäck energikris på grund av kriget i Ukraina. Sedan finns det också de enorma stimulanspaket och penningtryck som centralbankerna drev för att kickstarta ekonomier som stannade av under lockdowns.

Och vi är nu på denna märkliga plats där marknaderna – och ekonomin i stort – är mer beroende än någonsin av centralbankernas politik. Räntorna höjdes för att dra in inflationen och följaktligen sjönk aktiekurserna.

Men grejen är att guld gjorde exakt samma sak. Och det fortsätter att göra det. Diagrammet nedan visar hur guld föll mer eller mindre från mars/april när Fed övergick till denna strama monetära regim.

Sedan under ett par månader runt november till januari steg guldet när marknaden gick mot förväntningen att framtida räntehöjningar skulle avta snabbare än tidigare väntat på grund av lägre inflationsvärden som kommer ut. Så aktierna steg, men guld gjorde det också. Och sedan tappade duon båda två igen under de senaste veckorna när marknaden tänker, “hoppsan, vi kanske hoppade lite och fler räntehöjningar kommer i framtiden”.

För aktier är allt detta intuitivt vettigt. Pengar blir dyrare, framtida kassaflöden diskonteras till nutid till högre priser, och därmed sjunker värderingarna. Så aktiekurser och räntor är direkt korrelerade.

För guld verkar det som att det motsatta borde hända, eller hur? Tja, det är konstigt just nu eftersom det hela bygger på förväntningar. Så när inflationen sjunker skapar chansen för framtida räntesänkningar och lägre räntepolitik en potential för mer inflationsdrivande framtid och därmed ett lyft för de nuvarande guldutsikterna och priset. Lite förvirrande, men i grund och botten förväntningar på framtiden övertrumfar nutiden just nu för guldinvesterare.

På ett sätt är det en del av den här sortens “dåliga nyheter är goda nyheter”, där marknaden hejar på dåliga nyheter eftersom det betyder att efterfrågan faller och ekonomin svalnar, så att inflationen kan sjunka, och därför kommer räntorna att sänkas. Och om räntorna sänks går det hela upp. Jag skrev om detta fenomen i oktober förra året, och det har inte förändrats mycket sedan dess.

Detta är bara ytterligare en följd av det konstiga scenario vi alla befinner oss i just nu, eftersom Feds agerande har en så extrem inverkan på marknaderna. Så är alltid fallet, men under det senaste året har det varit mer än någonsin då världen kämpar mot den värsta inflationskrisen sedan 70-talet.

Om vi tittar på guld under de senaste 20 åren är mönstret mot räntorna inte överdrivet starkt. Vi såg det öka konsekvent från 2004 till 2011, innan det föll från 2012 till 2016 och sedan hoppade upp 2019 och 2020 innan det var mer eller mindre stabilt sedan dess.

Så det här är ingen långsiktig sak. Det har funnits fickor där detta har hänt tidigare, om än troligtvis falskt eftersom förhållandet aldrig riktigt höll.

Men just nu är aktieinvesterare och gold bugs i samma lag, vilket är konstigt.

Så för tillfället är gold bugs och aktieinvesterare kamrater. De hoppas båda att kampen mot inflationen fortsätter att falla, efter de senaste månadernas positiva tecken. Detta kommer att göra det möjligt för marknaden att fortsätta prissätta en stram penningpolitik förr snarare än senare, vilket i sin tur kommer att skapa förutsättningar för en expansion av tillgångspriserna över hela linjen.

Men det här är inte ett band förrän i tidens slut. När den här tiden på linjen kommer, när Fed pivoterar och tillgångspriserna primeras igen, kan guld och aktier bryta av från varandra igen. Det är bara en konstig tid just nu. Som berättaren från Fight Club sa, “you met me at a very strange time in my life”.

Om du gillade det här stycket men tycker att jag skriver för mycket kanske det här podcastavsnittet från förra månaden passar bättre, där jag pratade med forskningschefen eller guldmarknadsplatsen BullionVault, Adrian Ash, om guld som en investering.