Dårlige nyheder er gode nyheder for aktiemarkedet

Af:
op Oct 8, 2022
Listen
  • Aktierne begyndte ugen med deres bedste to-dages periode i to år efter de dårligere end forventede jobtal.
  • Dårlige nyheder reducerer chancerne for højere renter fra Federal Reserve i fremtiden, og aktierne stiger.
  • Giver det mening, at Federal Reserve dikterer aktiemarkederne i så høj grad?

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Vi lever i en besynderlig verden. Lad os derfor lave en hurtig opsummering af den sidste uge for at forklare netop hvorfor.

Aktierne har været forfærdelige i år. Sidste uge afsluttede, hvad der var den længste periode med kvartalsvise tab siden finanskrisen i 2008. Stemningen er lige nu så dårlig som aldrig før, og økonomien er efter alt at dømme på vej ned i afløbet.

Men så trådte vi ind i denne uge, hvor vi blev mødt med de altafgørende amerikanske beskæftigelsestal. Antallet af nye ledige var på 219.000, hvilket er en stigning fra 190.000 en uge forinden. Tallene, der var værre end forventet, understregede frygten på markederne, og ordet “recession” var i fokus hos analytikere overalt.

Så markedet tog sig sammen for at begynde ugen stærkt – og sammensatte sin bedste to-dages periode i to år. Hvad?

Federal Reserve bestemmer aktiekurserne

Med de værre end ventede jobtal, så spekulerede markedet i, at Federal Reserve muligvis ville mildne sin tidligere aggressive holdning til de høje renter . Markedet forudså tidligere, at Fed ville forblive tro mod sit ord – hvilket vil sige, at inflationen ville være den første prioritet.

For at dæmme op for inflationen, så vil renten blive forhøjet. Dette tjener til at øge låneomkostningerne, suge likviditet ud af økonomien og undertrykke efterspørgslen. Inflationen vil derefter begynde at falde. Højere rater skader alle slags mennesker – dem med kreditkortgæld, investorer såvel som virksomhedernes indkomstprognoser.

Sidstnævnte er årsagen til, at teknologiaktierne er blevet absolut smadret i år. Denne sektor værdiansættes baseret på frit cashflow. Dette betyder, at analytikerne vil være tilbøjelige til at diskontere de fremtidige cashflows tilbage til nutiden. Ofte tjener disse virksomheder ikke overskud her og nu, og er derfor afhængige af de fremtidige prognoser.

Med højere renter er der en større rabat tilbage til nutiden af disse cashflows. Dette reducerer den opfattede værdi af virksomheden, og derfor falder aktiekursen.

Så med de dårlige nyheder på jobfronten, så spekulerede markedet i, at Fed muligvis ville følge en mindre aggressiv holdning til renten end tidligere planlagt. Derfor steg aktierne på baggrund af denne optimisme om en fremtid med lavere renter.

Giver noget af dette mening?

Overskriften er ikke facetagtig. Det er bogstaveligt talt en sag, at dårlige nyheder er gode nyheder. Overskriften er ikke spøgefuld. Dette er bogstaveligt talt et tilfælde, hvor de dårlige nyheder bliver til gode nyheder. Jeg har for nylig skrevet meget om, at af alle variabler, så er den eneste variabel, der virkelig betyder noget, de ord, der kommer ud af Federal Reserve-formand Jerome Powells mund.

Dette marked er afhængigt af renterne, som igen tilsyneladende er afhængige af økonomiens opfattede sundhed, såvel som dens evne til at modstå de højere renter, og ikke mindst de altafgørende CPI-aflæsninger.

Og dette efterlader os lige nu et sted, hvor de dårlige nyheder får aktierne til at stige. Den næste rapport offentliggøres i dag – det amerikanske arbejdsministerium kunne faktisk allerede have offentliggjort sine tal, når du læser dette.

Bliv ikke overrasket, hvis tallene ligger under forventningerne, og at aktierne alligevel oplever et mini-rally som resultat. I den overskuelige fremtid er dette nemlig lige præcis den verden vi lever i.

Ad

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10