2022 på aktiemarkedet: derfor har det ikke været så slemt

Af:
op Dec 8, 2022
Listen
  • Aktiemarkedet er på vej mod et væsentligt negativt afkast for første gang i 14 år
  • Dollaren har været uhyre stærk hele året, men beskytter de udenlandske investorer i amerikanske aktier
  • At have et langsigtet syn på markedet kan være lidt bedre for investorer under pres

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Markederne er faldet hurtigere end Kanye Wests omdømme i år, idet den stigende inflation, de stigende renter og krigen i Ukraine har rystet investorerne.

S&P 500 er på vej mod det værste år siden den berygtede nedsmeltning i 2008. Mens jeg sidder og skriver dette, så er det faldet med 17,8%, så medmindre der sker et mirakel, sp vil indekset afslutte 2022 væsentligt i minus for første gang i 14 år (det blev gjort til det forholdsvis lille beløb på 4,8% i 2018).

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Det er ikke godt. Og selvom bagklogskabsanalytikere vil erklære 2022 som den mest åbenlyse afslutning på tyreløbet nogensinde, så har de sandsynligvis også sagt dette de sidste tre eller fire år. Kan du huske, da markedet var dømt til at gå i stå og aldrig komme sig, da noget kaldet COVID-19 dukkede op i marts 2020?

To år med pandemisk valutaudskrivning senere, og så er vi nu her, med S&P 500, der steg til et rekordhøjt niveau på $4796, der fandt sted på den første handelsdag i 2022 – næsten poetisk.

Siden da har det ikke været andet end nedad, nedad, nedad.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Medmindre altså, at du er en ikke-amerikansk statsborger. I så fald er diversificeringsfordelen ved at investere i udenlandsk valuta kommet ret pænt ind, da den amerikanske dollar har smadret det hele i år.

På trods af at have trukket sig tilbage i den sidste måned eller deromkring, så har dollaren været stigende hele året.

Hvorfor så dette? Jeg skrev et dybt dyk om årsagerne i løbet af sommeren, men kort sagt er der to hovedårsager. Den første er, at USA hæver renten hurtigere end resten af verden, hvilket betyder, at kapital er strømmet ind i USA for at drage fordel af dette øgede afkast.

Den anden årsag er, at dette altid sker i tider med usikkerhed. Dollaren er historisk blevet styrket gennem grimme perioder, hvor investorerne sælger deres risikoaktiver fra og strømmer til de stærkeste og sikreste aktiver. Der er intet, der opfattes som værende så sikkert som kontanter, og indenfor valutaer er den amerikanske dollar verdens reservevaluta og regerer på globalt plan.

Nedenstående diagram (fra det tidligere nævnte dybe dyk) illustrerer dette rigtig godt.

Så hvis vi tager afkastet fra S&P 500 i lokal valuta, så viser det, hvordan de udenlandske investorer er blevet skånet for noget af smerten fra det styrdykkene marked.

Det er lidt rodet at spore, så sammendraget af ovenstående stilling indtil videre i år er vist nedenfor. Takket være lidt hjælp fra Liz Truss (jeg skrev et dybt dyk om dette kaos her), så oplever især britiske investorer afkast, der virkelig ikke er synonymt med et ondskabsfuldt bjørnemarked, med et tab på 8,9%. Dårligt, men faktisk ikke nær så slemt.

Der er naturligvis flere grunde til, at en faldende lokal valuta skader investorerne mere. Ikke alene er rejser til Disneyland i Florida nu betydeligt dyrere, men den lokale økonomi lider også under en række problemer, herunder dyrere import, et fald i købekraft og en højere inflation.

Ikke desto mindre er det en god påmindelse om vigtigheden af at kontekstualisere porteføljeafkast og engagere sig i forsigtig diversificering. Det er klart, at de personlige forhold hos hver eneste investor er forskellige, og derfor varierer deres respektive valutabehandling også. Nogle kan blive såret væsentligt mere af en styrkelse af dollaren, hvorimod andre kan blive reddet af det.

Men det er meget bemærkelsesværdigt, at for størstedelen af udenlandske investorer, der blev betalt i en lokal valuta, før de lagde det ind i S&P 500, så har 2022 ikke været slemt. Og især når man tænker på det ubarmhjertige tyreløb i årene før (S&P 500 steg over 7X fra sit laveste niveau i 2008 til sit højdepunkt tidligere i år) – især under COVID – så klarer de langsigtede investorer det faktisk helt fint.

Ad

Ønsker du at udnytte de stigende og faldende USD, GBP og EUR-kurser? Handel med forex på få minutter med vores bedst vurderede mægler, eToro.

10/10
Handel med forex
AUD CAD CHF GBP USD Aktier Børser Europa Forex Makroøkonomi Verden