Kunne 2023 blive guldets år? Metallet rammer 6 måneders top

Af:
op Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Guld nåede et 6-måneders højeste tirsdag og handlede tæt på $1.850 pr. ounce
  • Historisk set har guld klaret sig bedre i tider med usikkerhed
  • 2023 kan blive et vigtigt år for metallet, især hvis centralbankerne bliver forsigtige
  • Guldprisen nåede et 6-måneders højdepunkt denne tirsdag og handlede tæt på $1.850 pr. ounce
  • Historisk set har guldet klaret sig bedre i tider med usikkerhed
  • 2023 kunne blive et afgørende år for metallet, især hvis centralbankerne bliver mere forsigtige

Guld. Metallet har fascineret og forhekset menneskeheden i tusindvis af år nu. De fleste af os er enige om, at det ser pænt ud, mens dets iboende egenskaber – det er rimeligt omveksleligt, dets udbud er relativt fast og det er holdbart – er uomtvistelige.

Når det kommer til guldets udsigter som investering, så bliver tingene dog væsentligt mere polariserende. Guld fans hævder, at sammenbruddet af guldstandarden i 1971 var et ødelæggende slag for økonomien, og opbevarede betydelige bidder af deres velstand i det skinnende metal for at sikre sig mod den voldsomme inflation. Skeptikerne hævder til gengæld, at guld er en frygtelig investering.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Hvordan har guld klaret sig historisk set?

Jeg skrev dette dybe dyk tilbage i maj sidste år, hvor jeg vurderede guldets præstationer rent historisk. Jeg valgte her at tage et kig på afkastet siden 1971, hvor jeg indtegnede guldet mod recessionsperioder. Mønstret er klart:

Det vil sige, at guldet klarer sig kontracyklisk. Det stiger i pris, efterhånden som økonomien trækker sig sammen. Investorerne strømmer i retning af større sikkerhed, og guldets lange historie med stabilitet og beskyttelse af velstand tiltrækker kapital i disse perioder.

Den anden faktor, der påvirket guldprisen er inflationen. Jeg indtegnede guldet mod inflation nedenfor, hvilket tydeligt fremhæver, hvor korreleret det skinnende metal er i forhold til devalueringen af fiat-valuta.

Guldet har haft det vanskeligt

De to førnævnte variabler forklarer, hvorfor guldet har været lidt kedeligt i år. Usikkerheden er steget til ekstremt høje niveauer givet begivenhederne i Europa med Putins krig – hvis effekt tydeligt kan mærkes i marts 2022 i kølvandet på invasionen, da guldprisen steg til over $2.000 pr. ounce.

På den anden side har Federal Reserve og de andre centralbanker dog været hårdnakkede i deres holdning om, at renten ville blive hævet for at håndtere inflationen. Denne vilje til at bekæmpe inflationen som prioritet nummer et betyder, at guldets største katalysator aktivt bliver indskrænket gennem en stram valutapolitik.

Som et resultat af dette har dette resulteret i at prisen på guld har trukket sig tilbage, som grafen viser har tikket nedad siden april, da vi gik over til dette nye renteparadigme.

<div class=”flourish-embed flourish-chart” data-src=”visualisation/12334079″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js”></script></ div>

Guldet åbnede 2022 for handel med $1.830 pr. ounce og lukkede året til $1.820 pr. ounce. Selvom det virker meget kedeligt, så ville investorer verden over bide dig i hånden for at kunne kede sig lige nu, da porteføljer verden over er i rødt og gør ondt over hele linjen efter nedlæggelsen af risikoaktiver det seneste år, fremhævet af aktiemarkedet, der lukkede over 19% – det værste år siden 2008.

Vil guldprisen gå op i 2023?

Jeg skrev om guldets fortsatte fald tilbage i september sidste år, da Federal Reserve nægtede at ændre ved sin holdning om, at inflationen var den første prioritet.

Siden da har guldet bevæget sig opad for at ramme et 6-måneders højdepunkt, og handles nu tæt på $1.850 et par dage ind i 2023. De stigende recessionsforventninger i løbet af de sidste par måneder har skubbet metallet opad, hvor investorerne har ovenstående diagram i baghovedet og bevæger sig ind i metallet i forventning om svære tider forude.

Investorerne satser på, at renterne vil blive tvunget til at toppe i 2023, efterhånden som recessionstruslen vokser, hvilket betyder, at guldet vil få sin inflationsfortælling tilbage. Nogle forudser endda, at inflationen kunne vende tilbage endnu stærkere efter dette faktum.

“Inflationen toppede ,” tweetede Michael Burry, fra Big Short-berømmelse, nytårsdag. “Men det er ikke det sidste højdepunkt i denne cyklus. Vi vil sandsynligvis se CPI ende lavere, og muligvis negativt i 2. halvår 2023, og USA således i en recession pr. definition. Fed vil skære ned, og regeringen vil simulere. Og vi vil have endnu et inflationsstigning”

Den anden faktor her er centralbankerne, der køber guld. Bankerne akkumulerede en rekordstor mængde af metallet sidste år, hvilket hjalp med at støtte prisen, da aktiver andre steder styrtdykkede.

Men som med alle aktiver vil det komme til at dreje sig om, hvad Fed i sidste ende gør. Økonomerne er uenige om, hvornår rentenedsættelser vil finde sted, samt hvor hurtigt inflationen kan begrænses.

Min mavefornemmelse? Jeg ville ikke blive overrasket over at se, at centralbankerne bliver mere forsigtige i 2023, mens frygten for recessionen vokser, og de bliver tvunget til at sænke renten. Denne forsigtige politik ville gøre underværker for guldet, hvilket ville sætte skub i den inflationsprægede fortælling, der blev diskuteret tidligere. Men det må tiden vise, og som det meste andet nu om dage, så er der en hulens masse usikkerhed at skulle vade sig igennem først.