Hvorfor kunne investorerne vælge at købe sølv frem for guld?

Af:
op Jan 13, 2023
Listen
  • Forholdet mellem guld og sølv prisen ramte et rekordhøjt niveau under pandemien.
  • Sølv er billigere og handles tyndere end guld, men begge er ukorrelerede beskyttelser kontra økonomien.
  • Sølv har givet investorerne 8X deres investering siden 1973, sammenlignet med 23X for guld

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheder for de seneste opdateringer >

Jeg skrev en artikel i sidste uge, hvor jeg analyserede tesen bag investering i guld. Men hvordan er sølv i sammenligning med dets lidt blankere fætter?

Er du på udkig efter signaler og advarsler fra professionelle handlere? Tilmeld dig Invezz Signals™ GRATIS. Det tager 2 minutter.

Er guld en beskyttelse mod recession?

Copy link to section

Lad os først se på guldet. Typisk betragtes guld som et sikkert tilflugtssted. Dette skyldes dets ukorrelerede karakter med risikoaktiver og det faktum, at det stiger i perioder med usikkerhed, som nedenstående figur viser.

Så er der inflationsfortællingen. Guldet, der længe har haft ry for at være et af de mest sunde aktiver til at beskytte købekraften, og guldet, som er planlagt mod inflation siden 1970, understøtter mere eller mindre denne teori.

Den mest bemærkelsesværdige afvigelse er det seneste år, hvor inflationen er steget aggressivt, mens guldet har sakket bagefter, og lukkede 2022 til stort set samme pris, som det åbnede året til. Dette kan virke kontraintuitivt, idet inflationen er beregnet til at sende guldet opad, men det springende punkt er i Federal Reserves handlinger det sidste år.

Fed har holdt fast i, at den vil bekæmpe inflationen og er gået videre med at hæve renten hurtigt. Vi er gået fra 0% til over 4% på få måneder. Dette angriber hjertet af inflationen, som er drivkraften bag en stigning i guldprisen. Det dæmpede afkast hos guldet i år er derfor markedsprissætningen i Feds handlinger.

Hvordan er sølvet i sammenligning?

Copy link to section

OK, så guld er traditionelt en inflationsbeskyttelse og stiger i tider med usikkerhed. Okay. Men hvordan er sølv så i sammenligning? Er dens returdrivere de samme som dets fætter fra den skinnende metal-familie?

Den første ting at påpege, når du investerer i sølv er, at det er billigere end guld og mere tyndt handlet. Dette hjælper med at sparke dens volatilitet op et hak i sammenligning med guldet.

Lad os nu indtegne sølvet mod perioder med recession, ligesom vi gjorde for guld tidligere:

Det er klart, at volatiliteten ligger et hak over, men kurshandlingen følger en lignende rute – den stiger i perioder med usikkerhed. Bemærk, at ovenstående diagrammer bruger den officielle definition af en recession, dvs. to kvartaler i træk med et faldende BNP, og det kan derfor være en lidt efterslæbende indikator med hensyn til markedsusikkerheden. Dette er grunden til, at både guldet og sølvet ofte er steget i den sene fase af cyklussen, lige før en recession officielt begynder.

En klarere måde at vise guldets forhold til sølvet på er blot at indsætte dem på det samme diagram:

Det er klart, at guld og sølv handles i tandem og med en ekstrem høj korrelation – dog med en højere volatilitet hos sølvet.

Hvorfor investere i sølv frem for guld?

Copy link to section

Spørgsmålet bliver så, hvorfor en investor ville vælge sølv frem for guld. Dette spørgsmål er endnu mere vigtigt, når man sammenligner deres afkast. Forholdet mellem prisen på guld og sølvprisen var 29 i 1973. I dag er den 75, mens nåede helt op på 114 under pandemien.

Sagt på en anden måde; siden 1973 har guld givet investorerne 23X tilbage på deres investering, hvorimod sølv kun har givet 8X tilbage (begge blegner i forhold til aktiemarkedet, som har givet 33X tilbage).

Det er lidt forvirrende, hvad der driver forholdet mellem guld og sølv. Jeg legede med nogle få muligheder og kunne ikke finde en statistisk betydningsfuld sammenhæng.

Det er også værd at nævne, at ovenstående diagrammer plotter data tilbage til 70’erne, men sølv og guld har handlet i tusindvis af år, og forholdet i 2020 var det højeste i forhold til de optegnelser vi har. Så det tyder på, at guldet af en eller anden grund har udvidet sin dominans over sølvet i nyere tid.

Måske er dette en teori for, hvorfor sølv kunne være en bedre investering end guld lige nu. Hvis forholdet er så ude af kontrol, så vil der formodentligt vel komme en tilbagevenden? Men bagsiden er, at der kunne have været et strukturelt brud, dvs. en ændring i udbuds- og efterspørgselsmønsteret, der af en eller anden grund har sparket guldet permanent op i forhold til sølvet.

Den ene faktor, der kunne forpurre alt dette her, er den industrielle brug. Omkring halvdelen af sølvs efterspørgsel stammer fra dets industrielle anvendelser – fremstilling, elektronik, biler, solpaneler og så videre. Dette betyder, at efterspørgslen i nogen grad påvirkes af den samlede økonomis tilstand.

Guldet har på den anden side langt mindre industrielle anvendelser og har derfor – i det mindste teoretisk – meget mindre grund til at blive påvirket af økonomiens tilstand, hvilket giver det mulighed for at fungere som en sikker havn mere frit. Måske er dette en af grundene til, at investorerne er strømmet til aktivet i løbet af de sidste par årtier i stedet for sølvet.

Afsluttende tanker

Copy link to section

Det er svært at præcisere, hvorfor disse aktiver har præsteret anderledes. Men det, der står klart, er, at duoen fungerer som solide beskyttelser i tider med usikkerhed og har en unik, men værdifuld plads i det moderne finansielle miljø.

Sølv er betydeligt mere volatilt end guld og handles mere tyndt, men begge metaller er stærkt korrelerede og presses af de samme faktorer. Guld har komfortabelt klaret sig bedre end “fattigmandsguldet” i de seneste årtier, men om dette fortsætter eller ej, er svært at sige.

Netop fordi inflationsforventningerne er blevet afdæmpet i løbet af de sidste par måneder, så menes der nu, at Federal Reserve kunne afvikle sin rentepolitik tidligere end ellers forventet. De høje rater angriber inflationen frontalt og begrænser dermed guldet og sølvets største afkastdriver.

Hvis dette ender, så vil duoens løbebane være meget interessant at følge.

Sølv Ædelmetaller Handelsvarer Makroøkonomi