Guld prisprognose: Guldfeber og aktieinvestorer er på samme hold (og det er mærkeligt!)

Af:
op Feb 24, 2023
Listen
  • Guld og aktier bevæger sig hånd i hånd på trods af, at de traditionelt betragtes som ukorrelerede.
  • Guldet har beskyttet investorerne, men er ikke perfekt, og aktivet handles lige nu besynderligt.
  • Vores analytiker Dan Ashmore måler guld mod inflation, renter og recessioner for at vurdere dets prisdrivere.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Kald mig en boomer, men jeg elsker at tale om guld.

Det indtager sådan en sjov lille plads, både på de finansielle markeder og den menneskelige psyke. Dette gådefulde metal er lige så på en Bloomberg terminal ticker, som det er på en plakat af det periodiske system på væggen i et skolelaboratorium.

Lad os fokusere på den økonomiske side her, fordi min kemi er rusten. Jeg skrev i går, at vi er på et sjovt tidspunkt i økonomien, hvor frygten for en recession har usurperet inflationen på markederne på det seneste. Typisk, som nedenstående diagram viser, så har guld klaret sig ret godt i tider med recession – men dog ikke altid.

Dette skyldes, hvad guld traditionelt er blevet betragtet som: en beskyttelse. Et ukorreleret aktiv, som investorerne kan læne sig op af for at diversificere deres portefølje. Det er ikke perfekt, da dette forhold er langt fra symbiotisk, men det er OK.

Måske de to bedste seneste eksempler på dette er 2008 og 2022. Førstnævnte så finansmarkederne kollapsede, men guldet holdt fast. Og samme historie sidste år, dog hvor skaderne på aktiemarkederne ikke var så alvorlige.

Men der sker noget sjovt i øjeblikket. Denne ukorrelerede natur begynder at vende. Og det er et vidnesbyrd om, hvor mærkelig den nuværende makrosituation er.

Tag det næste diagram. Her har jeg plottet inflationen over det sidste halve århundrede op imod guldprisen. Det sporer det rimeligt godt – dette er endnu en af guldets traditionelle egenskaber, en inflationssikring – omend ikke perfekt.

Der er dog en klar og markant divergens i de sidste par år. Lige når inflationen virkelig brøler, så ser det ud til, at guld har reddet alle de investorer, der troede, det var en beskyttelse. Ligesom det engelske fodboldhold ser det ud til, at guldet er faldet fladt, da vi havde mest brug for det, i det største øjeblik. Men hvorfor?

For det første er jeg ikke sikker på, at dette er retfærdigt (ikke kritikken af England – vil du fortælle mig, at ingen trofæer siden 1966 er fair for et land med den bedste liga i verden?). De sidste par år har set risikoaktiverne kollapse – S&P 500 faldt 19,4% sidste år, Nasdaq 33,1% – og alligevel har guldet handlet uændret.

Så det repræsenterer en god beskyttelse. Det er bare, at inflationscocktailen fra det sidste eller to år ikke er den samme som tidligere. Lad os ikke glemme, at vi kommer ud af en ekstraordinær periode i historien som følge af noget, der hedder COVID-19. Dette skabte økonomiske chok og konsekvenser, som vi aldrig rigtig har set før.

Forsyningskæderne blev presset, og Kina åbnede først for nylig op. Der var en grim energikrise på grund af krigen i Ukraine. Så er der også de enorme stimuluspakker og valutaudskrivning, som centralbankerne efterfulgte for at kickstarte økonomierne, som gik i stå under nedlukningerne.

Og vi er nu på dette mærkelige sted, hvor markederne – og økonomien som helhed – er mere afhængige end nogensinde af centralbankernes politik. Renterne blev hævet for at tøjle inflationen, og som følge faldt aktiekurserne.

Men sagen er, at guld gjorde præcis det samme. Og det bliver ved med at gøre det. Nedenstående graf viser, hvordan guldet faldt mere eller mindre fra marts/april, da Fed gik over til dette stramme valutamæssige regime.

Derefter i et par måneder omkring november til januar steg guldet, da markedet bevægede sig til forventningen om, at fremtidige rentestigninger ville aftage hurtigere end tidligere forventet på grund af lavere inflationsmålinger. Så aktierne steg, men det gjorde guld også. Og så faldt duoen begge igen i de sidste par uger, da markedet tænker, “ups, måske var vi lidt for hurtige, og der kommer flere rentestigninger i fremtiden”.

For aktier giver alt dette intuitiv mening. Penge bliver dyrere, fremtidige pengestrømme tilbagediskonteres til nutiden med højere kurser, og værdiansættelserne falder derfor. Så aktiekurserne og renterne er direkte korrelerede.

For guld ser det ud til, at det modsatte burde ske, ikke? Situationen er dog mærkelig i øjeblikket, fordi det hele er baseret på forventninger. Så efterhånden som inflationen falder, så skaber dette chancen for fremtidige rentenedsættelser og lavere rentepolitik et potentiale for mere inflationær fremtid og dermed et boost til de nuværende guldprognoser og priser. Lidt forvirrende, men i bund og grund overtrumfer forventningerne til fremtiden nutiden for guldinvestorerne.

På en måde er det en del af den slags “dårlige nyheder er gode nyheder”, hvor markedet jubler over dårlige nyheder, fordi det betyder, at efterspørgslen falder, og økonomien afkøles, så inflationen kan falde, og derfor vil renterne blive sat ned. Og hvis renterne sænkes, så stiger det hele. Jeg skrev om dette fænomen i oktober sidste år, og det har ikke ændret sig meget siden.

Dette er blot endnu et udfald af det mærkelige scenarie, vi alle er i lige nu, i og med at Feds handlinger har så ekstrem en påvirkning på markederne. Sådan er det altid, men i det sidste år har dette været tilfældet mere end nogensinde før, da verden kæmper mod den værste inflationskrise siden 70’erne.

Ser vi på guldet over de sidste 20 år, så er mønsteret i forhold til renten ikke alt for stærkt. Vi så guldet stige konsekvent fra 2004 til 2011, inden det faldt fra 2012 til 2016 og derefter steg i 2019 og 2020, før det siden var mere eller mindre stabilt.

Så dette er ikke en langsigtet ting. Der har været lommer, hvor dette er sket i fortiden, omend sandsynligvis falsk, da forholdet aldrig rigtig holdt.

Men lige nu er aktieinvestorerne og guldfansene på samme hold, hvilket er mærkeligt.

Så foreløbig er guldfansene og aktieinvestorerne kammerater. De håber begge, at kampen mod inflationen fortsætter med at falde efter de seneste måneders positive tegn. Dette vil give markedet mulighed for at fortsætte med at prissætte en stram valutapolitik før snarere end senere, hvilket igen vil sætte scenen for en ekspansion i aktivpriserne over hele linjen.

Men dette er ikke en alliance, der vil vare til tidens ende. Når denne tid endelig kommer, altså når Fed skifter retning og aktivpriserne er ligeledes vender igen, så kan guld og aktier bryde fra hinanden igen. Det er bare en mærkelig tid lige nu. Som fortælleren fra Fight Club sagde, “du mødte mig på et meget mærkeligt tidspunkt i mit liv”.

Hvis du kunne lide denne artikel, men synes, jeg skriver for meget, så kunne dette podcast-afsnit fra sidste måned måske være bedre egnet, hvor jeg snakkede med forskningsdirektøren for guldmarkedspladsen BullionVault, Adrian Ash, om guld som en investering.