“Storbritannien er i recession” – Reaktion på efterårserklæringen

Af:
op nov 18, 2022
Listen to this article
  • Storbritannien "er nu i recession" sagde Jeremy Hunt i hans efterårserklæring denne eftermiddag.
  • Hunt annoncerede en pakke med skattestigninger og nedskæringer til en værdi af £54 milliarder.
  • Pundet er steget til et tre måneders højdepunkt, men der er mere smerte forude for Storbritannien.

Storbritannien er i en meget vanskelig situation. Her til eftermiddag viste den britiske kansler Jeremy Hunt omfanget af de problemer, som landet befinder sig i, da han annoncerede en aggressiv runde af skatteforhøjelser og udgiftsnedskæringer.

Hunt sagde i erklæringen, at en nedskæring på £30 milliarder i udgifterne ikke er et signal om en tilbagevenden til besparelserne. Dette føles uden tvivl godt, men på samme måde de uheldige kryptovaluta investorer fandt ud af i denne uge, så kan milliarder og atter milliarder ikke forsvinde ud i den blå luft uden i det mindste en lille smule smerte. Dette markerer helt bestemt en tilbagevenden til yderligere besparelser.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Storbritannien “er nu i recession”, sagde kansleren. Og når man kombinerer nedskæringerne på £30 milliarder med alle skatteforhøjelserne, så bliver tiderne kun hårdere.

Ikke at dette ikke er nødvendigt. Som jeg nævnte i mit indlæg, hvor jeg analyserede Hunts forgængers katastrofale budget, Kwasi Kharteng, så er disse tiltag nødvendige for at få den britiske økonomi tilbage på sporet, og samtidigt tøjle den kvælende inflation, der lige nu opsluger landet.

Se ikke længere end gårsdagens inflationsmåling for at se, hvor slemt tingene står til. Ikke at nogen på planeten har brug for de formelle tal for at kunne slå dette fast med syvtommersøm, men inflationen blev bekræftet i går at være steget til et 41-årigt højdepunkt på 11,1%.

Hunt gjorde det meget klart, hvad regeringens prioritering var.

“En høj inflation er stabilitetens fjende…den udhuler opsparingerne…den skader de fattigste mest”

Han har ret. Inflationen er den mest skadelige belastning, der kan påvirke en økonomi. Dem i bunden af fødekæden oplever prisen på dagligvarerne stige til skyerne – uden aktiver til at beskytte sig selv. Priserne på fast ejendom stiger, såvel som huslejerne og de finansielle aktiver (som vi så under pandemien), men hvad sker der så med din bankkonto, hvis du ikke har nogen aktiver til at begynde med?

Så smertefuldt som denne efterårserklæring er – ingen af os kan lide højere skatter og et mindre forbrug – så er dette dog absolut nødvendigt. Jeg skrev en kritisk artikel af Lizz Truss’ kortvarige, men ikke desto mindre super skadelige ophold i Downing Street 10, hvor jeg forklarede den simple logik, hvorfor ufinansierede skattelettelser i et klima med høj inflation ikke er en god idé.

I det mindste forstår Hunt dette som en økonomisk grundregel. Hvilket er en vigtig egenskab for en kansler at have.

Markedets reaktion var afdæmpet, hvilket ikke er en dårlig ting. Der var ingen virkelige overraskelser i erklæringen, idet størstedelen af makrokonsekvenserne allerede var kendte.

Obligationerne er relativt uændrede (selvom de rykkede opad i dagene op til erklæringen). Pundet, som har været stigende siden Hunt gjorde det klart, at Truss’ budget ville blive fjernet, handles i øjeblikket til $1,182 – et fald på 0,8% – hvilket tyder på, at investorerne måske forventede endnu mere aggression fra Hunt – også selvom det steg i dagene op til erklæringen.

Hunts udtalelse betyder, at Storbritannien har bevæget sig ind i skadeskontrol, og nu forpligter sig til at tackle de alvorlige problemer, som økonomien i øjeblikket står overfor. Dette repræsenterer i det mindste et nyt paradigme i forhold til Truss’ regeringstid.

Ufinansierede skattelettelser er lige så risikable som et ufinansieret forbrug, hvilket er grunden til at vi vendte tilbage (til det tidligere budget)

Jeremy Hunt, Storbritanniens kansler

Pundet handles nu højere, end da Truss tiltrådte posten som premierminister, og handles nu til et 3-måneders højdepunkt.

Nu hvor vejret bliver ildevarslende koldere midt i energikrisen, så vil de kommende måneder blive ekstremt udfordrende for Storbritanniens befolkning. Skatteregningen er nu højere, energiomkostningerne er højere, inflationen brøler stadig videre og forbruget er blevet skåret ned.

Dette er kvælende problemer, men disse beslutninger som Hunt offentliggjorde i eftermiddags – så meget som de nok gør ondt – er uundgåelige for at kunne tackle alle disse problemer. Der venter uden tvivl en svær vinter forude. Men der er desværre ingen anden løsning, når det kommer til at dæmpe inflationen, overleve denne storm og få økonomien tilbage på rette spor – også selvom det måske vil tage længere tid end de fleste af os forventer.