Guld på alle tiders højdepunkt i euro og GBP – Rapport

Af:
op Jan 31, 2023
Listen
  • Guld var fladt i USD sidste år, men steg kraftigt i Euro og GBP.
  • Dets styrke fremhæver de europæiske valutaers undergang.
  • 2023 har set guld stige i alle valutaer, da markedet satser på, at beskyttelses statussen bliver nyttig igen.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Guld er altid sjovt at analysere.

Men lige nu er det særligt spændende nu hvor alt er kaos i verdensøkonomien og en leveomkostningskrise raser.

Dette skyldes, at guldet traditionelt er blevet betragtet som en sikker investering, der klarer sig godt i både perioder med usikkerhed (recession) og høj inflation. Og hvis 2022 gav os noget, så var det netop usikkerhed og inflation.

Guldet klarer sig godt under lavkonjunkturer

Jeg skrev et dybt dyk om metallet sidste år og konkluderede, at guldet havde en tendens til at styrke sig i perioder med recessioner.

Mønsteret er vist i ovenstående diagram. Og alligevel vil kritikerne påpege, hvorfor guldet ikke steg i løbet af det foregående år, hvor frygten for recession blev skruet op til maksimal volumen, da krigen brød ud i Europa, energipriserne steg, og renterne blev hævet til skyerne for at begrænse en inflationskrise?

Okay, et par ting. For det første har inflationen og guldet ikke et nær så symbiotisk forhold, som mange måske tror. Selvfølgelig har guldet fulgt inflationen rimeligt godt – og bestemt bedre end mange af de andre aktiver – men der er dog næppe tale om et hånd-i-hånd forhold. Nedenstående diagram viser dette glimrende.

Ikke desto mindre viser diagrammet tydeligt en bemærkelsesværdig divergens, da inflationen tog fart sidste år, mens guldet gjorde…ingenting. Det skinnende metal åbnede året ved at handle til $1.830 pr. ounce. Et år senere, og efter et turbulent år (mildt sagt), lukkede guldet året ved $1.820 pr. ounce.

Men før vi begraver metallet, fordi det nægtede at stige i, hvad der i det mindste så ud til at være en perfekt opsætning for guldet i 2022, lad os lige tage et kig på et andet diagram fra det seneste år.

Vi taler her om dollarstyrken. Jeg diskuterede dynamikken i forbindelse med dollarens forhold til guldet i en podcast om tesen bag investering i guld i sidste uge med Adrian Ash, der er forskningsdirektør hos BullionVault.

“Den måde, som det i min erfaring plejer at fungere på med dollaren er, at en stigende guldpris i dollaren også plejer at være godt for ikke-dollar-investorerne; en flad guldpris i dollaren plejer typisk også at være godt for investorerne i andre valutaer”, Adrian Ash.

Dette er faktisk lige præcis hvad vi har set. Selvom guldprisen i dollars altid vil stjæle overskrifterne, og derfor er det fristende at konkludere, at aktivet ikke har gjort meget i løbet af det seneste år, så er situationen meget anderledes, når man ser det fra en udenlandsk vinkel.

Denomineret i GBP gav guldet et afkast på 14%. I euro fik investorerne en fordel på 10%.

En anden måde at sige dette på er selvfølgelig, at både euroen og pundet blev knust sidste år (hvilket jeg opdagede til min egen store ærgrelse, da jeg rejste til Ecuador sidste sommer – der netop anvender amerikanske dollars).

Guldet kan bruges til at sammenligne valutaer

Dette er faktisk bare en anden måde at vurdere styrken af valutaer på. Blot for sjov skyld indtegnede jeg guldet mod både euroen og dollaren tilbage til 2003:

Det giver helt klart en ekstra smule kontekst. Som Ash sagde, så har en flad guldpris i dollars traditionelt været en god ting for investorerne fra udenlandske nationer. Dette er blot det, der følger med, når dollaren har status som verdens reservevaluta.

Så selvom det er fristende at erklære 2022 for en skuffende år for guldet, så skal du ikke glemme os europæere derude. For slet ikke at nævne den kendsgerning, at selv i dollars er prisen relativt pæn og handles til $1925 i øjeblikket, hvilket ikke langt fra dets rekordhøje niveau på $2.058 i 2020 – omend det afkast stadig blegner i forhold til risikoaktiverne – selv efter 2022’s tilbagetrækning

Hvad er det næste for guldet?

Den sidste måned har været venlig overfor guldet. Hvilket er interessant, da den også har været venlig overfor risikoaktiverne, som traditionelt er ukorrelerede fra metallet.

Dette parallelle forhold opsummerer i øjeblikket den unikke position markederne befinder sig i, hvor alle øjne er rettet mod centralbankerne og rentepolitikken. Aktier og risikoaktiver er hoppet med på bølgen af en blødere inflation, da markedet nu forventer, at en højrentepolitik vil komme hurtigere end tidligere forventet.

Dette omdrejningspunkt til en mere imødekommende valutapolitik betyder også, at inflationen med tiden kunne stige igen, og derfor er guldets fortælling som sikker investering blevet styrket, hvor metallet nu igen stiger.

I euro handles det til €1.772, der er lige på alle tiders højeste niveauer. I pundet handles det til £1.558, hvilket også er omkring på alle tiders højdepunkt. Denne styrke opsummerer mere end noget andet de europæiske valutaers forfærdelige død i de seneste år.