IMF forudser en recession i Storbritannien, den eneste avancerede økonomi, der forventes at trække sig sammen i 2023

Af:
op Feb 2, 2023
Listen
  • Storbritannien forventede at falde med 0,6% i 2023, hvilket endda ligger under Rusland.
  • Globale økonomi forventes at vokse med 2,9%, da IMF for første gang i et år overgår forventningerne.
  • Bank of England offentliggør den seneste rentepolitik torsdag.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

I et afsnit for nyligt af Invezz-podcasten tænkte jeg sammen med en markedsstrateg over den gåde, som vi befinder os i i øjeblikket. Kommer der nemlig en recession?

IMF trådte ind i debatten tirsdag. Den forudsagde, at Storbritannien ville være den eneste “avancerede økonomi” til at træde ind i en recession i 2022. Den forudsagde en nedgang på 0,6%, hvilket er 0,9% under dens tidligere estimat på 0,3% i vækst.

Det er…ikke fantastisk. Selv Rusland kommer bedre ind med en forventet nedgang på 0,3%.

Jeg har dækket den britiske økonomi grundigt i løbet af det sidste år, herunder alle de drejninger og historier, der passer til en Netflix-dramaserie og muligvis endda en opfølgningsbog (uden at nævne navne). Måske ingen større end premierminister Liz Truss’ korte, men uha så ødelæggende regeringstid.

Det forekommer nu mere og mere usandsynligt, at Storbritannien efter Brexit vil slippe ud af dette rod uden en eller anden form for recession, hvilket er noget IMF er enig i. I det mindste på den positive side rykkede IMF sin prognose for den britiske økonomis vækst i 2024 fra en ekspansion på 0,6% til 0,9%.

Der var yderligere positivitet på globalt plan, hvor IMF for første gang i et år sendte sine globale prognoser op til 2,9%, hvilket markerer en stigning på 20 bps i forhold til dens tidligere rapport fra i oktober sidste år.

Renter og inflation

Højere renter som reaktion på en lammende inflation har været årsagen til, at den globale økonomi er aftaget. Det ubarmhjertige tyremarkeds dage er forbi, og nu skal prisen betales.

IMF forudser, at den globale inflation vil falde til 6,6% i 2023 og 4,3% i 2024. Dette vil dog stadig placere den et godt stykke over de pandemiske niveauer. De aftagende inflationstal i løbet af de seneste par måneder har været den primære drivkraft bag en stigning i markederne, hvor S&P 500 er på nippet til at nå den bedste januar siden 2019 med en stigning på 6% i forhold til året.

Specifikt for Storbritannien giver landets øgede eksponering overfor naturgas problemer udover cocktailen af en stramning af valutapolitikken og en høj inflation oplevet globalt. Beskæftigelsen i Storbritannien er stadig under niveauet før pandemien, hvilket er en bekymring, da arbejdsmarkedet er ekstremt stramt, hvilket i sidste ende fører til en lavere produktion og en mindre vækst.

Hvad er det næste?

Dette er selvfølgelig kun prognoser. Se ikke længere end væksten i euroområdets udskrivningsoverraskelse i 4. kvartal af 2022, der overgik analytikernes forventninger om en nedgang, da den blev annonceret tidligere i dag.

Ikke desto mindre er tiderne dystre i euroblokken, og endnu mere i Storbritannien.

Øjnene vil nu vende sig mod centralbankerne i hvad der er en afgørende uge for markederne. Storbritannien annoncerer sin seneste politik torsdag, samme dag som euroområdet og en dag efter USA, hvor Federal Reserve offentliggør sine planer i eftermiddag. Og nu hvor alt tilsyneladende går skidt – inflationen, beskæftigelsen, energiafhængigheden, et svagt pund, et blødere boligmarked og hvad du nu ellers kan komme i tanke om – så er vejen frem vanskelig.

Næste skridt er foreløbigt at se, hvad Bank of England annoncerer torsdag. Markederne forventer en stigning på 0,5% i centralbankens basisrente til 4%. Dette ville være den tiende renteforhøjelse i træk fra bankens valutapolitiske komité (MPC) siden december 2021.

Med den i vid udstrækning forventede renteforhøjelse vil det være det sprog, der kommer ud af udvalget, der vil tiltrække flest øjne. Uanset hvad der bliver sagt, så ser vejen fremad dog hård ud for Storbritannien i 2023.

Ad

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10