Olie ved 2022-lavpunkt, så hvorfor stiger olieaktierne stadig?

Af:
op Dec 8, 2022
Listen
  • Olien lukkede i går på $22 pr. tønde, hvilket er årets laveste niveau.
  • På trods af dette fald er energiaktierne stadig 53% oppe på årsbasis.
  • Shortsellere på udkig efter en mulighed kunne dog blive nødt til at grave dybere ned i tallene.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Enhver, der har fyldt benzintanken på deres bil i år, vil være klar over den rutsjetur, som olieprisen har været passager på.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Jeg offentliggjorde tidligere på året en analyse om den nøglerolle, som olien spiller i forhold til aktiemarkedet og recessionerne. Men her vil jeg i stedet tale om, hvordan energiaktierne klarer sig i forhold til olieaktierne, idet de seneste tendenser indenfor olie nyhedscyklussen kaster interessant læsning i vores retning.

Krigen i Ukraine har sammen med den globale leveomkostningskrise sendt oliepriserne i vejret. Dette er gode nyheder for virksomhederne i sektoren, som nu har høstet et større overskud. Ved at bruge Energy Select Sector SPDR ETF som reference for olieaktierne, så har aktionærerne oplevet en pæn stigning på hele 53% i år.

Råolien lukker på laveste niveau i 2022

Copy link to section

Men på trods af, at energiaktierne steg med 53% siden begyndelsen af året, så er olieprisen til gengæld faldet igen.

Faktisk lukkede olien i går ved den laveste pris i hele 2022, hvor den blev handlet til $77,17 pr. tønde. Dette svarer til et fald på 40% i sammenligning med højdepunkterne fra marts, hvor olien lukkede tæt på $130 pr. tønde. Fra og med i går var alle prisstigninger som følge af Putins krig i Ukraine blevet tabt.

Hvorfor er olieprisen faldet?

Copy link to section

Dette virke på mange måder kontraintuitivt. Kina genåbner nu efter landets strenge nedlukninger, hvilket netop burde give større efterspørgsel fremover. Landets olieimport i november steg allerede med 12% i forhold til for et år siden. Dette burde derfor være en velsignelse for oliepriserne.

Det samme burde forbuddet mod den russiske olieeksport, som G7-landene netop har implementeret i denne uge .

Men den overordnede bekymring for en reduktion af den økonomiske vækst trækker priserne nedad, idet investorerne er bange for, at efterspørgslen vil falde på verdensplan. Indtil videre har rentestigningerne suget likviditeten ud af økonomien, hvorimod stramheden endnu ikke er mærkbar på arbejdsmarkedet, mens inflationen har været stædig.

De mange advarsler om en nært forestående recession, og Federal Reserves bekræftelse på, at renterne kunne stige i længere tid end tidligere forventet, har dæmpet stemningen og trukket oliepriserne nedad.

Så hvorfor falder energiaktierne ikke?

Copy link to section

Dette bringer os videre til det næste spørgsmål. Hvis olieprisen er faldet så drastisk, hvorfor er energiaktierne så ikke fulgt med?

Nedenstående diagram viser mønsteret ganske godt. Olie- og energiaktiernes aktiekurs klarede sig rimeligt godt indtil de sidste par måneder, hvor der er sket en betydelig afvigelse.

Dette viser, at den simple konklusion, at olieprisen følger energiaktiernes resultater, ikke altid er så klippefast, som den måske kunne se ud til at være. Jeg har nedenfor indtegnet olieprisens korrelation med sektoren for at vise dette på en grafisk måde. Selvom den har været tæt på 1 en stor del af den periode siden Rusland invaderede Ukraine, så er den dog også faldet betydeligt – med tre store afvigelser i løbet af 2022 (april, september og november).

Dette forpurrer de shortsellere, der ønsker at målrette olieaktierne – af den simple grund, at prisen ikke er faldet i takt med olieprisen.

Virkeligheden er, at aktierne bevæger sig baseret på adskillige faktorer. Stewart Glickman, der er viceforskningsdirektør hos CFRA Research, fortalte Marketwatch, at han har en “køb” mening om Exxon (XOM) og en “stærk køb” mening om Occidental Petroleum (OXY).

Han er optimistisk i forbindelse med, at master kommanditselskaberne vil kunne forøge rørledningskapaciteten – især naturgaskapaciteten. Han siger også, at takeaway-kapaciteten kunne forøges.

“Så kan du gøre det flydende, lægge det på en båd og sende det til Europa, som leder efter alle andre end Rusland til gas.”

Så kan man gøre det flydende, komme det ombord på en båd og sende det til Europa, som er på udkig efter alle andre end Rusland til at levere gas til dem

Stewart Glickman

Der er også det faktum, at energiaktierne har været undertrykt i et stykke tid nu, når man kigger på oliepriserne.

“På nogle måder synes jeg, at det her er lidt af et indhentningsarbejde. På længere sigt er det faktisk ikke helt ved siden af,” siger Glickman.

Konklusion

Copy link to section

Derfor er det måske ikke helt så enkelt, som det måske ser ud til. Oliepriserne og energiaktierne kunne måske på overfladen se overraskende uoverensstemmende ud, men der er dog mere her end blot et simpelt 1:1-forhold.

Så længe Ruslands krig i Ukraine fortsætter med at rase videre, så vil energikrisen gribe Europa hårdt. Dette er blot endnu mere sandt i vintermånederne, hvor termometeret netop falder i hele kontinentet.

Med den igangværende krig er det fortsat et skræmmende valg at satse imod energiaktierne, uanset hvad olieprisen siger på kort sigt – og især fordi prisen indtil videre har været så volatil i år.

Ad

Vil du have letforståelige signaler krypto-, forex- og aktiehandelssignaler? Gør det enkelt at handle ved at kopiere vores team af professionelle handlende. Konsekvente resultater. Tilmeld dig i dag på Invezz Signals.

Learn more
Energi Råolie Aktier Energi og strøm Europa Handelsvarer